Izegem huldigt Bertrand Nolf: “Jij bent de voorvechter en redder van ons historisch stadsarchief”

Bertrand Nolf kreeg uit handen van schepen Himpe een oorkonde van de stad en een kwartierstaat die z’n familiegeschiedenis belicht.
Joke Couvreur Bertrand Nolf kreeg uit handen van schepen Himpe een oorkonde van de stad en een kwartierstaat die z’n familiegeschiedenis belicht.
Warme hulde op het Izegemse stadhuis aan het adres van Bertrand Nolf. De man, die momenteel ernstig ziek is, zet zich al decennia in voor het stadsarchief. Het feit dat het eerste deel van de inventaris van het historisch stadsarchief voortaan online raadpleegbaar is, is dan ook grotendeels zijn verdienste. “De container stond klaar, maar jij redde ons stadsarchief van de ondergang”, aldus archiefschepen Kurt Himpe (N-VA).

Wat op de agenda stond als een officiële plechtigheid om de inventaris van het historisch archief van de stad Izegem online te plaatsen, draaide uit op een grote verrassing voor Bertrand Nolf. Vrienden en familie verzamelden in de trouwzaal van het stadhuis om hem hulde te brengen. “Het is vandaag een historische dag voor ons stadsarchief. Voortaan is het eerste deel van de inventaris van het historisch stadsarchief, dat zo’n 2.500 items telt of een vierde van het totaal, online raadpleegbaar. Dit is een belangrijke stap, want het betekent een grote tijdsbesparing voor onderzoekers die via Probat, het Provinciaal Beheerprogramma voor Archieftoepassingen, de online inventaris nu kunnen raadplegen. Om de stukken zelf in te zien, dienen ze wel nog een afspraak te maken.”

Deze stap kan Izegem enkel zetten doordat er de voorbije periode enorm veel werk verzet werd door vrijwilligers van de heemkundige kring en de medewerkers van het Intergemeentelijk Archiefteam. “Dat alles hebben we te danken aan één iemand die de voorvechter en redder is van het historisch stadsarchief van onze stad. Bertrand, de container stond klaar toen een oud-burgemeester je in het begin van de jaren ‘90 een document in de hand stak met de vraag of het iets waard was. Het bleek één van de oudste archiefstukken van de stad. Wat men als een oude papierberg bestempelde, bleek het historisch stadsarchief van de stad.”

Nadat Bertrand het archief redde, was hij totaal gebeten. Alle documenten kregen een plekje op zolder van Pax Intrantibus maar dat was onvoldoende voor hem. “De documenten lagen er onbeschermd, in barre klimatologische omstandigheden. Ze verhuisden naar de archiefkelder van het nieuwe stadhuisgebouw, maar niemand keek er naar om. Tot jij in alle stilte vrijwillig aan een huzarenstuk begon: de inventaris van ons historisch stadsarchief. Ondertussen vocht je ook voor een echt archief, want die kelder dat was een opslagplek en rokersruimte. Jouw inzet en gedrevenheid zorgde ervoor dat er in de bestuursperiode 2013-2018 serieuze stappen werden gezet: een samenwerkingsovereenkomst met Ten Mandere, het engagement binnen het Intergemeentelijk Archiefteam, het opruimen van de archiefruimte, het opmaken van de inventaris, het opbergen van de stukken in zuurvrije dozen en vandaag het online plaatsen van het eerste deel van de inventaris. Het werk is nog niet af Tijdens deze legislatuur willen we het archief, en de heemkundige kring, onderbrengen op een nieuwe stek, in de vroegere gebouwen van Drukkerij Strobbe. Zo willen we de Izegemnaar en vele anderen nog nauwer in contact brengen met de rijke geschiedenis van onze stad. Bedankt Bertrand!”

Bertrand kreeg de eer om op de symbolische knop te drukken en zo de inventaris online te zetten. Hij was duidelijk geëmotioneerd. “Het is een complete verrassing dat ik hier sta”, reageert hij. “Deze week heb ik door m’n ziekte in m’n ziel gekeken. Ik vroeg me af of het werk in het archief nog wel verdergezet werd, of de dynamiek er nog wel was en hoe alles verder zou lopen. De toekomst leek me zeer onzeker en ik was ontgoocheld. Maar vandaag zijn al die twijfels weg en ben ik gerustgesteld.”

Bertrand mocht de inventaris van het historisch stadsarchief met één druk op de knop online plaatsen.
Joke Couvreur Bertrand mocht de inventaris van het historisch stadsarchief met één druk op de knop online plaatsen.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.