Drieste inbraak bij Top Interieur

DIEVEN SABOTEREN ROOKDETECTOR EN SLIJPEN BRANDKOFFERS OPEN

De inbrekers drongen binnen via een nooddeur aan de zijkant van het gebouw.
Foto Hans Verbeke De inbrekers drongen binnen via een nooddeur aan de zijkant van het gebouw.
De gekende meubelzaak Top Interieur, gevestigd vlakbij de Rijksweg in Izegem, is in de nacht van donderdag op vrijdag het slachtoffer geworden van een drieste inbraak. Daarbij werd een beperkte som geld buitgemaakt. De inbraak was bijzonder goed voorbereid. Er is voorlopig geen spoor naar de daders.

De inbraak werd pas gisterenmorgen ontdekt. Een nooddeur aan de zijkant van de gekende meubelzaak stond open. "De daders benaderden onze winkel aan de achterzijde, via het Frunpark", zegt zaakvoerder Christophe Vandenberghe. "Ze forceerden een deur aan de zijkant, vlak bij ons afhaalmagazijn. "Binnen werden nog een aantal deuren bewerkt met een koevoet. De daders raakten zo in de kantoren, waar ze met slijpschijven enkele brandkoffers openmaakten. Op die manier slaagden ze erin om een beperkte som geld mee te nemen. Over hoeveel het gaat, zeg ik liever niet. We hebben geluk dat de meeste van onze klanten een betaalkaart gebruiken om hun aankopen te vereffenen. Op die manier circuleren eigenlijk nooit grote sommen cash in onze zaak."

Rook

De inbraak was duidelijk goed voorbereid. "De daders moeten de zaak zeker eerst verkend hebben", weet Vandenberghe. "Het is duidelijk dat ze heel goed wisten waar ze moesten zijn. Het was hen kennelijk ook alleen maar om geld te doen." In de kantoren bleef een slijpschijf (enkel de schijf, niet de machine) achter. Uit onderzoek bleek al snel dat de daders een zekeringkast openbraken. Ze maakten de sprinklerinstallatie onklaar. In de kantoren werden de sprinklerknoppen overigens netjes afgekleefd." Dat gebeurde niet zonder reden: de installatie zou ongetwijfeld z'n werk hebben gedaan van zodra de rook van de slijpwerken het plafond bereikte. Dan was het alarm afgegaan en was de brandweer gewaarschuwd geweest.

Beveiliging

De inbraak gooide gisteren de agenda van Christophe Vandenberghe en een aantal van zijn medewerkers flink overhoop. "Er komt veel bij kijken", zegt de zaakvoerder. "De politie komt langs, de mensen van het technisch labo die naar sporen zoeken, noem maar op. Daarnaast moeten we ook onmiddellijk nadenken hoe we dit in de toekomst kunnen vermijden. Dit was - goddank - onze eerste inbraak en we willen absoluut dat het bij die ene keer blijft. Daarom gaan we onze beveiliging nog opdrijven. Zo zijn er vooraan in de winkel bewakingscamera's, maar achteraan is dat niet het geval. Het spreekt vanzelf dat we daar snel een mouw zullen aan passen. Daarnaast nemen we nog andere maatregelen die ik liever niet uit de doeken doe." Bij de politie wordt het nieuws van de inbraak bevestigd. "Dergelijke drieste feiten maken we gelukkig maar zelden mee", zegt commissaris Carl Vyncke, woordvoerder van de politiezone RIHO. "Het onderzoek loopt, maar voorlopig is er nog geen spoor naar de daders."