200 actievoerders houden stil protest

OMSTREDEN SLACHTHUIS VERBIST OPENT VANDAAG OPNIEUW DE DEUREN

Dierenrechtenorganisaties Animal Rights en Bite Back protesteren aan het slachthuis.
Joke Couvreur Dierenrechtenorganisaties Animal Rights en Bite Back protesteren aan het slachthuis.
Ongeveer 200 dierenliefhebbers protesteerden gisteren aan de poorten van slachthuis Verbist nadat de wanpraktijken van het bedrijf aan het licht kwamen. Op undercoverbeelden was te zien hoe runderen er ernstig mishandeld werden. Opvallend: er was minder volk dan bij de protestactie in Tielt eerder dit jaar.

Net zoals in Tielt enkele maanden geleden kwamen de actievoerders - met oa. delegaties van Animal Rights en Bite Back - van ver om hun afgrijnzen tegen het dierenleed kenbaar te maken. Ze legden honderd witte rozen neer aan de poort van het bedrijf. Opvallend: dit keer daagden wel wat meer streekgenoten op, zoals Isolde Vanhuyze. "Ik woon hier om de hoek en wist altijd al dat er hier iets niet pluis was", reageert ze. "Toen de mishandelingen aan het licht kwamen was ik dan ook niet verbaasd. In Tielt kon ik er niet bij zijn, maar vandaag was ik het aan mezelf verplicht om te protesteren tegen zoveel onrecht dat bij wijze van spreken in mijn achtertuin plaats vond." Alina Vyerlye kon haar emoties tijdens het stil protest niet de baas houden. "Dit raakt me te diep", vertelt ze. "Als ik zie hoe oneerlijk ze hier met dieren omgaan, dan draait mijn maag. Ik heb speciaal een spandoek laten maken om te tonen dat het zo niet verder kan." Carl Vangroenweghe uit Izegem nam speciaal zijn zoon Tim (12) naar het protest mee. "We zijn overtuigde vegetariërs en vinden het ongehoord dat dit hier kon gebeuren", vertellen ze. "Het bloed stroomt hier via de riolen zo de Mandel in en straks zullen die praktijken gewoon verder gezet worden. We geloven niet in dat actieplan en willen de volledige sluiting."

Actievoerders leggen witte rozen neer.
Joke Couvreur Actievoerders leggen witte rozen neer.

Actieplan

De actievoerders organiseerden de protestmars om de definitieve sluiting van het omstreden slachthuis te eisen, maar maandagavond al liet Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) weten dat het bedrijf na een grondige controle vandaag alweer de deuren mag openen. Het heeft een actieplan klaar, met daarin oa. de belofte om camera's te plaatsen en de beelden op internet te plaatsen en de aanwerving van een extra personeelslid om dieren snel te bedwelmen.


"Spijtig dat we zo in snelheid zijn genomen door deze beslissing, maar we wilden deze symbolische actie hoe dan ook verder zetten", vertelt Animal Rights-voorzitter Nadine Lucas. "Dit actieplan is slechts een doekje voor het bloeden. Er is nu wel een arbeider ontslagen, maar de bedrijfstop blijft zich verrijken op de kap van arme dieren."


Dat er iets minder actievoerders dan in Tielt opdaagden, vind de voorzitster niet onlogisch. "Tielt was een openbaring. De ogen van de mensen gingen plots open en ze geloofden oprecht dat het slachthuis er zou sluiten en dat er iets zou veranderen. De realiteit was helaas anders, maar dat zet ons net aan om te blijven verder strijden voor meer dierenwelzijn."


Het slachthuis, dat door de beelden negentig procent van zijn klanten verloor, betreurt de actie. "Maar we kunnen nu eenmaal niemand verhinderen te protesteren", klinkt het bij de bedrijfsleiding.