100ste Druivelaar in nieuw kleedje

DRUKKERIJ PAKT UIT MET GEPERSONALISEERDE EN STAANDE SCHEURKALENDER

Hoofdredactrice Christine Desmet en zaakvoerder David Strobbe stellen de Staande Druivelaar voor.
Valentijn Dumoulein Hoofdredactrice Christine Desmet en zaakvoerder David Strobbe stellen de Staande Druivelaar voor.
De Druivelaar is aan zijn honderdste editie toe. De rijke geschiedenis van de kalender komt in maandtekeningen van cartoonist Nesten, er zijn anekdotes uit de Groote Oorlog en de lezer leert een mondje Izegems dialect. Verder pakt het bedrijf uit met de Staande Druivelaar en is het voortaan mogelijk je eigen persoonlijke kalender samen te stellen.

"Deze honderdste editie mocht iets speciaals zijn, terwijl we de mensen toch hun vertrouwde product wilden schenken", zegt hoofdredactrice Christine Desmet. "Daarom hebben we er, mits enkele kleine aanpassingen en fijne toevoegingen, een feestelijke versie van gemaakt. Uiteraard konden we niet om onze honderdste verjaardag heen en dus blikt cartoonist Nesten in twaalf mooie prenten terug op de geschiedenis van de kalender. In zijn bekende tekenstijl toont hij taferelen waarop zowel stichter René Nuttin als de latere hoofdredacteur Luc Strobbe en mezelf te zien zijn, telkens gepaard met een stukje historiek."

De 100ste editie van de Druivelaar rolt van de persen.
Xavier Coppens De 100ste editie van de Druivelaar rolt van de persen.

'Op z'n Izegems'

Ook de herdenking van de Eerste Wereldoorlog komt in De Druivelaar aan bod. Diverse weetjes, historische figuren en gebeurtenissen worden er kort geschetst. Het eeuwfeest van de kalender komt ook terug in de rubriek 'Gelezen in de Druivelaar 1916'. "Zoals de naam weergeeft, hebben we die editie opnieuw gelezen en stukjes tekst integraal gepubliceerd", zegt Christine. "Dat gaat dan om volkswijsheden van toen, inclusief de ouderwetse schrijfstijl. Een andere leuke toevoeging is de rubriek 'Op z'n Izegems'. We hebben onze wortels hier en dan is het tof om heel Vlaanderen te laten meegenieten van ons dialect. De tekstjes komen uit het boek '1001 maal Izegems'." Verder sieren de bekende mopjes, weerspreuken, gezondheids-, vakantie- en milieutips weer de achterkant van de blaadjes.

Eigen invulling

Ook nieuw dit jaar is de lancering van De Staande Druivelaar, een rechtopstaand model. "Na honderd edities vonden we het tijd dat de Druivelaar ging staan", licht zaakvoerder David Strobbe toe. "Veel mensen hangen de kalender op kantoor op, maar de omgeving laat dat niet altijd toe." Een andere populaire toevoeging is de gepersonaliseerde Druivelaar. Via www.dedruivelaar.be is het binnenkort mogelijk zelf toevoegingen te doen. "Mensen krijgen de mogelijkheid om twintig blaadjes een eigen invulling te geven", zegt David. "Leuk om cadeau te geven en om wensen, boodschappen of felicitaties op kwijt te kunnen. Ook het rugschildje is te personaliseren, maar dat was al langer beschikbaar voor bedrijven en verenigingen." Half november volgt de lancering van de Digitale Druivelaar 2015, ook voor Windows 8.