"Zeg foert tegen die dotatie en werk voor ons"

BROUWERIJ VAN HONSEBROUCK BIEDT PRINS LAURENT JOB AAN

Zaakvoerders van de brouwerij Lindsey Herman en Xavier Van Honsebrouck met dochter Michelle.
Joke Couvreur Zaakvoerders van de brouwerij Lindsey Herman en Xavier Van Honsebrouck met dochter Michelle.
Brouwer Xavier Van Honsebrouck (50) biedt prins Laurent een job aan in het Bierkasteel. Want de prins verliest volgend jaar een deel van zijn dotatie. "Geef hem de kans foert te zeggen tegen die dotatie. Als de prins dat wil, kan hij hier morgen aan de slag. Wij maken van hem de gedroomde ambassadeur. En hij zal geen euro moeten inleveren."

De familie Van Honsebrouck heeft iets met het koningshuis. Goed vier jaar geleden ontving Xavier Filip en Mathilde, toen nog prins en prinses, in de brouwerij. Toen was de brouwerij nog niet verhuisd naar de gloednieuwe vestiging in Emelgem. Het gezelschap nipte in de degustatieruimte aan een biertje. De vaders van Xavier en Filip deden precies hetzelfde in 1984, toen prins Albert in de brouwerij ontvangen werd door Luc Van Honsebrouck. "Als onderneming die veel exporteert, waarderen wij het belang van het vorstenhuis", zegt Xavier. "De vermelding 'Brewed in the kingdom of Belgium' staat heus niet zomaar op de etiketten van al onze bieren, net als het kroontje en de driekleurige sluier."

Prins Laurent verliest in 2018 15 procent van zijn dotatie. 
Joel Hoylaerts - Photo News Prins Laurent verliest in 2018 15 procent van zijn dotatie. 

Prins zijn is geen keuze

De brouwer vindt het koningshuis ook interessant om te volgen. "En dat mensen zich meer en meer vragen stellen bij het belastingsgeld dat elk jaar naar het koningshuis gaat, vind ik niet abnormaal. Maar wat is het alternatief? Een president? Die moet verkozen worden en kost ook geld. En als er een andere komt, blijft ook zijn voorganger een flinke uitkering genieten. Als je dan toch een keuze moet maken, dan liever het koningshuis. Maar ik besef: niemand kiest ervoor om geboren te worden in een koninklijke familie. Een van de nadelen is dat je niet mag werken, maar een dotatie krijgt. De commotie daarrond heeft me aan het denken gezet. Ik vind dat een prins zoals Laurent zonder problemen in de privé moet kunnen werken."

Brouwerij Van Honsebrouck heeft iets met het koningshuis. Zo bezochten Filip en Mathilde de brouwerij in 2013.
BELGA Brouwerij Van Honsebrouck heeft iets met het koningshuis. Zo bezochten Filip en Mathilde de brouwerij in 2013.

Uitdagingen genoeg

Prins Laurent krijgt jaarlijks 314.000 euro, waarvan een deel voor onkosten en personeelskosten. Volgend jaar wordt dat 15 procent minder. "Daarom bieden wij hem een job aan, waarbij hij geen euro moet inleveren in vergelijking met zijn huidige dotatie. Met hem willen wij ons Belgische bier nog meer op de wereldkaart zetten. Prins Laurent als bierambassadeur, dat is zonder meer een troef. Hij is de kwaadste niet, hoor. Ik heb Laurent al verschillende keren ontmoet, onder andere op een kleiduifschieting in Lovendegem. Hij kwam telkens over als een respectvol en aimabel iemand. Ik geloof dat hij best zou kunnen aarden in een omgeving als het Bierkasteel. Hier liggen uitdagingen genoeg om met beide handen aan te nemen. Als prins Laurent dat wil, dan mag hij hier morgen aan de slag."