"Met open mond naar vernieling gekeken"

ANN VERMEULEN IS TERUG VAN B-FAST-MISSIE NAAR DOMINICA

Ann aan het werk op Dominica, hier aan de slag in het veldlabo.
RV Ann aan het werk op Dominica, hier aan de slag in het veldlabo.
Het Belgische B-Fast-team is sinds woensdagavond terug in het land. Acht dagen lang gaven ze het beste van zichzelf op het eiland Dominica, waar orkaan Maria een verwoestende doortocht heeft gemaakt. Apothekeres Ann Vermeulen was een van de vijftien leden van het team en hielp er mee een waterzuiveringsinstallatie plaatsen.

Dominica, een eiland gepositioneerd tussen Martinique en Guadeloupe, vroeg in de nasleep van orkaan Maria hulp aan de internationale gemeenschap. Naast vijftien doden was er vooral enorm veel schade. Naast de Nederlanders en Amerikanen schoot ook ons B-Fast-team in actie. Vijftien landgenoten vertrokken vorige week dinsdag voor een achtdaagse missie. Onder de drie dames van het team bevond zich ook apothekeres Ann Vermeulen.

De verwoesting op Dominica was immens.
RV De verwoesting op Dominica was immens.

Intensief

"Het was al mijn tweede missie voor B-Fast", vertelt Ann. "In 2009 werd ik na een intensieve cursus lid van het team en begin 2010 werd ik al naar Haïti gestuurd om er na een zware aardbeving te helpen zoeken naar overlevenden. Deze missie naar Dominica was veel logistieker van aard. Het aantal dodelijke slachtoffers bleef er gelukkig beperkt en ook met gewonden viel het wel mee. Alleen was er bijna niks meer van basisvoorzieningen en zijn veel mensen er dakloos. Ons team is met een C-130 naar daar gestuurd om er een waterzuiveringsinstallatie te plaatsen. Ons basiskamp lag niet ver van de luchthaven, die wel nog min of meer intact was. Van daar uit zochten we in anderhalve dag een goede waterbron om onze installatie bij te plaatsen. Die eerste dagen waren heel intensief, met soms welk shifts van achttien uur. We moesten een systeem op poten zetten en de uitvalsbasis organiseren. Zowat iedereen zat er zonder drinkbaar water en elektriciteit, dus onze hulp was welgekomen."

Het B-Fast-team zorgde voor een waterzuiveringsstation.
RV Het B-Fast-team zorgde voor een waterzuiveringsstation.

Terug opbouwen

De eerste indrukken van Ann waren intens. "De verwoesting was enorm", blikt ze terug. "Het eiland staat bekend om zijn prachtig tropisch regenwoud, maar nu bleven er alleen maar ontbladerde of geknakte bomen achter. Heel wat huizen waren helemaal platgeblazen. Bij woningen van steen stonden de muren wel nog recht, maar was het dak vaak weg. Tijdens een rit naar de zuidelijke hoofdstad Roseau kon ik pas de ware ravage zien. Daar waren auto's tegen gevels geblazen en was het puin het grootst. Ik stond met open mond naar die immense vernieling te kijken. Het verbaasde me dat de bevolking er zo sterk bij bleef. Hun veerkracht is enorm. "It was just a hurricane", zeiden ze, vooraleer ze met goede moed alles terug begonnen opbouwen. Ze bleven allesbehalve bij de pakken zitten."


Ann's taak bestond er vooral uit om in het veldlabo de kwaliteit van het water te testen. "Geen onbelangrijke job, want daar hangt veel van af", zegt ze. "We hadden ook 5.000 jerrycans mee en zuiverden er dagelijks 40.000 liter water zodat we tienduizend mensen van drinkbaar water konden voorzien. Ons zuiveringsstation hebben we nu overgedragen aan de mensen van de lokale watermaatschappij Dowasco. We hebben hen opgeleid zodat ze de komende drie maand de installatie nog kunnen gebruiken. Het waren intensieve dagen in een tropisch en vochtig klimaat met heel wat stortbuien, maar ik ben blij dat ik mijn steentje heb kunnen bijdragen."