‘Iedereen Beroemd’ te gast bij tekenwonder Djordy: “Ik hoop van tekenen mijn beroep te kunnen maken”

Jongeman met autisme ontdekt gave om te schetsen na stopzetten studies

Djordy in zijn atelier. Daar hangen heel wat van zijn werken, waaronder een zelfportret.
Joke Couvreur Djordy in zijn atelier. Daar hangen heel wat van zijn werken, waaronder een zelfportret.
Een nog niet zo bekend talent uit eigen streek op je beeldbuis volgende week. Een cameraploeg van het Eén-programma ‘Iedereen Beroemd’ kwam onlangs filmen bij het Izegemse tekenwonder Djordy Rondelez (23). De jongeman met autisme heeft een uitzonderlijke gave om te schetsen en demonstreert dat straks met plezier aan kijkend Vlaanderen.

De zolderkamer van Djordy in de Roeselaarsestraat is omgebouwd tot atelier en hangt vol met tekeningen. Er prijken niet alleen (zelf)portretten in kleur, maar ook prachtig gestileerde schetsen van stadslandschappen. De zwart-wit flatgebouwen en straten zijn tot in het kleinste detail nagetekend. “Het is een hobby die ik drie jaar geleden heb ontdekt”, vertelt Djordy. “Ik heb autisme en heb me in het middelbaar altijd uit de slag getrokken, maar mijn hogere studies verliepen niet goed. Ik was op het eind van het eerste jaar niet geslaagd en was wat depressief. In die moeilijke periode heb ik ontdekt dat ik best goed kon tekenen. Ik vond er een uitlaatklep in en kon mijn creativiteit de vrije loop laten. Ik had vroeger al wel eens gehoord dat ik daar aanleg voor had, maar stond daar niet zo bij stil. Pas toen ik mijn studies heb stopgezet, heb ik dat talent verder ontwikkeld.”

Djordy aan het tekenen.
Joke Couvreur Djordy aan het tekenen.

Art’Iz

Ondertussen volgt Djordy al enkele jaren les aan kunstacademie Art’Iz in Izegem. Naast tekenen volgt hij er ook lessen schilderen. “Een van mijn medestudenten had de tiplijn van ‘Iedereen Beroemd’ gebeld en zei dat ze eens moesten komen filmen en zo geschiedde. Ze zijn hier een halve dag geweest om mijn doen en laten te filmen. Zo heb ik getoond hoe ik aan een tekening van de skyline van Rio de Janeiro werk. Ik ben er nog maar pas aan begonnen. Ik baseer me op een foto en teken dan alles in detail, soms streepje per streepje, uit. Zo heb ik eerder al de flatgebouwen en het Empire State Building in New York vereeuwigd, net als Machu Picchu in Peru en de Franse hoofdstad Parijs. Aan één tekening heb ik soms een paar maanden werk, maar dat geeft niet. Dat tekenen zorgt voor rust in mijn hoofd.”

Een schets van de skyline van New York is een van de topwerken van Djordy.
Joke Couvreur Een schets van de skyline van New York is een van de topwerken van Djordy.

K-Trolle

Djordy verraste vorig jaar al door  een oude foto van de Karnemelkstraat in Roeselare op de deur van de K-Trolle te tekenen, het café dat ook expositieruimte voor kunstenaars heeft.  “Ik mocht er zelfs al twee keer werken van mij tentoonstellen”, glundert Djordy, die nog grootse plannen met zijn tekentalent. “Ik hoop er op een dag mijn beroep van te kunnen maken. Binnenkort ga ik me eens informeren of ik in bijberoep kan starten en we zien wel waar ik er mee raak. Ik zou het fijn vinden om opdrachten voor andere mensen te aanvaarden en hen met mijn tekeningen gelukkig te maken.”

De aflevering van ‘Iedereen Beroemd’ waar Djordy in te zien is, wordt op donderdag 17 januari om 19.40 uur op Eén uitgezonden.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Tine Itterbeeck

    aan de mijnheer hieronder: de jongen volgt les. En 'middelmatig' zou ik zijn werk nu al niet meer noemen! Ongegronde kritiek! Ik zeg: Proficiat Djordy!

  • Erik Bertels

    Ik raad hem aan om les te volgen, want de vormkennis zit duidelijk nog niet goed. Mits een paar jaar intensieve opleiding en goede begeleiding kan hij misschien nog een goede middelmaat worden. Alvast veel succes!