Kasteel in oude glorie hersteld

14 JAAR NA VERWOESTENDE BRAND KAN JE ER TERECHT VOOR EVENEMENTEN

Kasteelheer Marc Van Honsebrouck kan een tragische bladzijde definitief omslaan.
Henk Deleu Kasteelheer Marc Van Honsebrouck kan een tragische bladzijde definitief omslaan.
Bijna veertien jaar nadat een brand het kasteel van Ingelmunster teisterde, kan eigenaar Marc Van Honsebrocuk die bladzijde eindelijk omslaan. Ook het interieur van het beschermde gebouw is nu opgeknapt. De brandweermannen die met man en macht de vlammenzee bestreden, zijn woensdag eregast op het openingsfeest. Daarna kan je er terecht voor allerlei evenementen.

De brand richtte in de nacht van 19 op 20 september 2001 voor ruim 3,7 miljoen euro schade aan in het 18de eeuwse kasteel. Één vleugel brandde volledig uit, de rest van het gebouw liep grote rookschade op. Ook een rijke verzameling kunstschatten ging in vlammen op. Eigenaar Marc Van Honsebrouck werd die nacht door zijn dochter gewekt en kon zo samen met zijn vrouw tijdig ontsnappen. "Toch heeft de brand zowel letterlijk als figuurlijke grote sporen nagelaten", vertelt hij. "De brandweer kon gelukkig erger voorkomen en het kasteel deels redden. Daarom zijn de mensen die toen hielpen blussen woensdag eregast op een bedankingsfeest op het kasteel. Ook wie de voorbije jaren de restauratie mee in goede banen leidde is er welkom."

Het gerenoveerde interieur.
Henk Deleu Het gerenoveerde interieur.

Nieuw hoofdstuk

Dat feest vormt het startschot van een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van het kasteel. "De buitenkant werd enkele jaren na de brand al hersteld. Anderhalf jaar geleden zijn we ook met een intensieve renovatie van het interieur gestart", weet de kasteelheer. "Nu alles weer op punt staat, wordt het mogelijk om privé-evenementen tot 150 personenen in het kasteel te organiseren. Dat kan gaan van een huwelijk en jubileumfeest tot congressen en lezingen. Zolang het maar past in de sfeer van dit historisch decor. Een fuif organiseren zal dus niet kunnen. We hebben heel veel tijd, moeite en geld in deze renovatie gestopt, maar ik ben blij dat we eindelijk aan een nieuw verhaal kunnen beginnen."


Het interieur onderging een metamorfose. De zwartgeblakerde muren kregen een likje verf. Tal van decoratiestukken zorgen er voor dat de sfeer van weleer weer aanwezig is. "Een van de pronkstukken is een zaal waar diverse artistieke portretten van fotograaf Dirk Braeckman hangen", zegt Van Honsebrouck trots. "Vroeger hingen daar historische wandtapijten, maar bleven helaas in de brand. De beelden verwijzen naar 18de eeuwse taferelen. De zalen zijn voorzien van moderne snufjes zoals een geluidsinstallatie en plasmaschermen"


De kasteelkelder, die vroeger als drankgelegenheid met bijhorend museum fungeerde, gaat niet meer open. Het omliggende park zal enkele dagen per jaar opengesteld worden voor het publiek.

De brand vernielde 14 jaar geleden een vleugel.
jbor De brand vernielde 14 jaar geleden een vleugel.
Het kasteel straalt pracht en praal uit.
Henk Deleu Het kasteel straalt pracht en praal uit.
Het gerenoveerde interieur.
Henk Deleu Het gerenoveerde interieur.
De pagina van september 2001.
KOS De pagina van september 2001.
Ingelmunster¿¿kasteel terug open voor publiek¿¿Marc van Honsebrouck¿¿foto : Henk Deleu
Henk Deleu Ingelmunster¿¿kasteel terug open voor publiek¿¿Marc van Honsebrouck¿¿foto : Henk Deleu
Het kasteel is in zijn oude glorie hersteld.
Henk Deleu Het kasteel is in zijn oude glorie hersteld.
Het kasteel is in zijn oude glorie hersteld.
Henk Deleu Het kasteel is in zijn oude glorie hersteld.