Buurt vreest verdwijnen van groenzone

AL 150 HANDTEKENINGEN TEGEN NIEUW RUP NAAST RODENBACHWIJK

De inwoners bij de groenzone die dreigt te verdwijnen.
Foto VDI De inwoners bij de groenzone die dreigt te verdwijnen.
Het verdwijnen van een gemeentelijke groenzone en het doortrekken van de Robert Bultynckstraat naar een nieuwe autoluwe woonzone. Dat vrezen 150 inwoners van de Rodenbachwijk nu ze de plannen voor een nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) konden inkijken.

Het nieuwe RUP bepaalt de toekomstige bouw- en ontwikkelingsmogelijkheden in het gebied tussen de Ringlaan en Bruggestraat. Een van de aangeduide zones in het midden daarvan wordt een stedelijk woongebied dat aansluit op de daarnaast gelegen Rodenbachwijk. De gronden zijn oa. in handen van projectontwikkelaar Matexi, die er op termijn een mix van eengezinswoningen en wat verderop appartementen wil ontwikkelen. In het plan is ook plaats voor 6.000 vierkante meter groen met integratie van de bestaande visvijver en een ontsluiting langs zowel de Bruggestraat en de Robert Bultynckstraat.

Meer verkeer

Dat laatste wekt wrevel op bij de buurtbewoners, die voor veel meer verkeer in hun vrij rustige wijk vrezen.


"Toen we hier kwamen wonen was er een bijzonder plan van aanleg (BPA) dat verkeer enkel maar toeliet via de Bruggestraat en nu zouden ze dat plots veranderen", klinkt het bij buurtbewoners Danny Cnudde en Christophe Lammertin, die samen met 150 inwoners een bezwaarschrift opstelden. "De voorbije jaren kwam er al meer verkeer bij en nu is de Meulebekestraat, die toegang tot onze wijk verschaft, al verzadigd. Met nog meer verkeer wordt dat helemaal een soep. Daarom willen we dat de gemeente bij zijn toenmalige belofte blijft om het verkeer enkel via de Bruggestraat te sturen."


Een andere doorn in het oog is het verdwijnen van een gemeentelijke groenzone achter enkele huizen in de Robert Bultynckstraat. "Die werd twintig jaar geleden aangelegd zodat kinderen een alternatief hadden voor spelen op straat. Dat werd door het toenemende verkeer onmogelijk. Er werd beloofd dat er speeltoestellen zouden komen en twee jaar geleden kregen we inderdaad twee voetbaldoelen en een zitbank. In het RUP zal dit stukje recreatie in eigen wijk sneuvelen. Er worden huizen op gebouwd, met hun tuinen die aansluiten op onze tuinen. We vrezen dus ook voor inkijk. Het voelt aan alsof wij groen moeten afgeven om de woonkwaliteit in de nieuwe woonwijk te bevorderen en ze bij ons te laten dalen. Waarom die groenzone niet tussen beide wijken laten liggen en ze als buffer laten fungeren?"

Compromis

Burgemeester Kurt Windels (De Brug) staat open voor opmerkingen. "Daar dient een openbaar onderzoek nu eenmaal voor", stipt hij aan. "Ik mag niet vooruitlopen op het oordeel van de Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening, maar persoonlijk vind ik dat we tot een compromis kunnen komen. Deze legislatuur behandelden we zeven gelijkaardige plannen en telkens kwamen er aanpassingen na suggesties. In dit geval zou het misschien interessant zijn om wagens via de Bruggestraat te sturen en voetgangers en fietsers via de Robert Bultynckstraat. We gaan ook de inplanting van de groenzone nog eens bekijken."