Bakkerijgroothandel zwaar getroffen

BRANDWEER 15 UUR IN DE WEER MET MOEILIJK TE BESTRIJDEN VUURHAARD

De brand ging tot rond de middag gepaard met een stevige rookontwikkeling.
Hans Verbeke De brand ging tot rond de middag gepaard met een stevige rookontwikkeling.
Een brand in een diepvriescel bij de bakkerijgroothandel Soenens, langs de Heirweg-Noord, heeft gisteren voor kopbrekens gezorgd bij de blussers die het vuur moesten bestrijden. Hevige, urenlange rookontwikkeling was de boosdoener. De schade is enorm, maar bedrijfsleider Philippe Soenens (52) is strijdvaardig. "We zullen hier sterker uitkomen", stelt hij.

Het was Philippe Soenens zelf die de brand opmerkte in een 375 vierkante meter grote diepvriescel. Zes meter hoog stonden daar gisteren ongeveer 400 palletten met diepgevroren bakkerijproducten gestapeld.


"Ruim een half uur voor het personeel arriveert, ben ik gewoonlijk in het bedrijf, onder meer om alle deuren te openen", vertelt de man. "Omdat ik een brandgeur had geroken, besloot ik om alles nauwgezet te inspecteren. Toen ik de deur opentrok van een grote diepvriescel, sloeg dikke witte rook me in het gezicht. Ik heb direct de deur weer dichtgegooid en de brandweer gebeld."


De blussers werden bij aankomst geconfronteerd met een moeilijk te bestrijden brand. "We vermoeden dat het vuur bovenaan is ontstaan, mogelijk aan één van de koelmotoren", zegt Wim Decoopman, postoverste in Ingelmunster. "De rook ontnam ons elk zicht in de ruimte. Mijn mensen moesten letterlijk op de tast zoeken naar tal van kleine vuurhaardjes. Brandende deeltjes die naar beneden vielen, hebben allicht op verschillende plaatsen vuur veroorzaakt. Houten palletten met kartonnen dozen zijn in de loop van de dag naar beneden gekomen. Dat maakte het gevaarlijk werken."

Met zwaar materiaal werden vernielde bakkerijproducten weggehaald uit het bedrijf.
Hans Verbeke Met zwaar materiaal werden vernielde bakkerijproducten weggehaald uit het bedrijf.

"Alles is verloren"

Halfweg de namiddag was de brand, die om half vijf 's morgens was opgemerkt, eindelijk onder controle. Vanaf dan werd hard gewerkt om de getroffen diepvriescel leeg te halen, de verloren bakkerijproducten en palletten na te blussen en vervolgens in containers te kieperen. "Alles is verloren", zucht Philippe Soenens. "Gelukkig hebben we deze morgen nog een aantal vrachtwagens kunnen vullen met producten uit twee andere diepvriescellen die gevrijwaard bleven. Daarmee konden we toch een deel van onze klanten beleveren."


Het bedrijf koopt diepvriesbakkerijproducten aan bij fabrikanten als Vandemoortele en Delifrance, stockeert ze en verkoopt ze dan weer aan supermarkten en koude bakkers. Soenens, waar een twintigtal mensen werken, is actief in West- en Oost-Vlaanderen en heeft zich gespecialiseerd op het intensief beleveren van handelszaken aan de kust.


"Het is nu van belang om ons zo snel mogelijk te reorganiseren opdat de klant zo weinig mogelijk gevolgen ervaart van de brand", zegt Philippe Soenens. "We moeten op zoek naar een andere stockagemogelijkheid en hopen dat onze collega's een helpende hand zullen reiken."


De schade na de brand wordt voorzichtig geraamd op ongeveer 150.000 euro.

Hans Verbeke