Aanrijder Sander Prat (17) mild gestraft

RECHTER TWIJFELT STERK OF DODELIJK ONGEVAL TE VERMIJDEN WAS

Dit artikel verscheen op 13 juni in onze krant. Toen stuurde de familie van Sander Prat zelf aan op een milde straf voor Simon D. Maar dat de aanrijder van Sander niet zou veroordeeld worden voor het ongeval zelf, hadden ze niet verwacht.
RV Dit artikel verscheen op 13 juni in onze krant. Toen stuurde de familie van Sander Prat zelf aan op een milde straf voor Simon D. Maar dat de aanrijder van Sander niet zou veroordeeld worden voor het ongeval zelf, hadden ze niet verwacht.
Simon D. (24) uit Wielsbeke, heeft van de politierechter in Kortrijk één maand rijverbod en een boete van 900 euro gekregen voor zijn betrokkenheid bij het ongeval dat vorig jaar in Ingelmunster het leven kostte aan fietser Sander Prat (17) uit Hulste. De man werd gestraft omdat hij reed onder invloed van alcohol, maar niet voor het ongeval zelf. "Dit is toch wel héél mild", reageert Kaatje Naessens, de moeder van Sander.

Op weg naar huis, na een namiddagje Koppenbergcross, keerde Sander Prat (17) vorig jaar op 1 november samen met zijn broer Steven (20) terug naar huis. Tijdens de rit van het station in Ingelmunster naar Hulste dwarste Sander met zijn fiets de pikdonkere Kanaalweg. Voor de ogen van zijn broer werd hij gegrepen door de Audi van Simon D., een student uit Wielsbeke. De klap was zo hevig dat Sander Prat ter plaatse overleed. Uit onderzoek bleek dat Simon D. net iets te veel had gedronken. Hij reed ook te snel: 115 kilometer per uur in de plaats van de toegelaten maximumsnelheid van 90 per uur. De rechter volgde echter de argumentatie van zijn advocate.


Sandra Verhoye pleitte dat haar cliënt de fietsers pas op het allerlaatste moment kon opmerken. "Het was pikdonker en de fietsen waren vooraan niet verlicht (de afneembare fietsverlichting vooraan werd gestolen aan het station van Ingelmunster toen de broers op de Koppenbergcross waren, nvdr.)." In het uitvoerig gemotiveerd vonnis trok de rechter de vermijdbaarheid van het ongeval in twijfel. "Ik kan me niet vinden in de conclusie van de deskundige dat bestuurder D. aansprakelijk zou zijn voor het ongeval. Daar is twijfel over, omdat het slachtoffer reed zonder fietsverlichting vooraan. De slechte openbare verlichting op de plaats van het ongeval en het feit dat de beklaagde met zijn dimlichten reed, zijn elementen die het opmerken van de twee fietsers bijzonder bemoeilijkten."

Overdreven snelheid

Simon D. werd vrijgesproken. Het feit dat hij reed onder invloed leverde hem wel een straf op: één maand rijverbod en 900 euro boete. Daarmee krijgt de student wat hij had gevraagd: een milde straf. "Verbazingwekkend mild zelfs", bedenkt Kaatje Naessens, de mama van Sander. "Voor ons hoefde een strenge straf niet, integendeel. Maar blijkbaar is de aanrijder zelfs niet veroordeeld voor de overdreven snelheid, toch een onweerlegbaar en objectief element in het dossier. Dat begrijpen we niet goed." De mama van Sander ontmoette Simon D. na het ongeval één keer. "Omdat ik hem eens wou zien", zegt ze. "Mijn man en kinderen hadden die behoefte niet. We hebben een gesprek gehad. Dat volstaat voor mij. Ik hoop alleen dat Simon hier lessen uit trekt en beseft dat drinken en rijden geen goeie combinatie is. Wij hebben wel sterk het gevoel dat het ongeval te vermijden was", besluit de vrouw.