“Het aantal gedumpte poezen neemt nog steeds toe”

Kattenasiel Fur-Ever-Catz nog niet eens af en nu al constant volzet

Joke Minne doet er met haar nieuwe asiel Fur-Ever-Catz alles aan om Sandwich en zijn gedumpte vriendjes  een nieuwe thuis te geven.
Joke Couvreur Joke Minne doet er met haar nieuwe asiel Fur-Ever-Catz alles aan om Sandwich en zijn gedumpte vriendjes een nieuwe thuis te geven.
In de Tinnenpotstraat in Ardooie is Joke Minne (30) haar eigen kattenasiel Fur-Ever-Catz aan het uitbouwen. De eerste fase van de werken zit er nog maar pas op en nu al is het asiel, erkend voor de opvang van vijftig poezen, volzet. Tegen volgende zomer wil Joke ook de winkel FurEverPets, gespecialiseerd in dierenvoeding en toebehoren, openen. Op langere termijn denkt ze aan een kattenpension, zodat ze fulltime met dieren kan bezig zijn.

Als kind ontfermde Joke Minne zich ook al over thuisloze katten. Vier jaar geleden vroeg ze een erkenning aan voor Fur-Ever-Catz, toen nog gevestigd in Ingelmunster. Maar eind 2017 verhuisde ze samen met haar partner Jeffrey Vankeirsbilck naar Ardooie. “Grotendeels voor het asiel”, bekent Joke. “Ik wilde meer ruimte, een landelijkere omgeving, meer parking,… In november 2017 zijn we hier komen wonen en na een jaar is de eerste fase achter de rug. Jeffrey is zelfstandig schrijnwerker en heeft alle verbouwingen en de inrichting op zich genomen.”

Plannen

De voorbije maanden heeft het koppel een gemeenschappelijke ruimte gerealiseerd, waar katten vrij kunnen rondlopen, en een ruimte met afzonderlijke hokken. Daarmee is de kous echter nog niet af voor Joke. “Tegen volgende zomer maken we ook werk van een buitenren voor de poezen en moet de winkel FurEverPets af zijn. Daar ga ik dierenvoeding en toebehoren verkopen. Ook wil ik onze quarantaineafdeling, nu nog in de garage, dichter bij het asiel onderbrengen.” 

Halftijds werken

Het koppel financiert de werken zelf, “want met een asiel is geen geld te verdienen. Integendeel”, gaat Joke verder. “Ik moet daarom nog halftijds gaan werken als kapster in rusthuis Maria Rustoord in Ingelmunster. Op termijn hoop ik hier toch fulltime aan de slag te kunnen. Daarom denken we aan de uitbouw van een kattenpension. Mensen die hier een poes hebben geadopteerd, maar bijvoorbeeld op vakantie gaan, kunnen hun huisdier hier tijdelijk laten logeren. Dat pension zou er ook moeten voor zorgen dat ik het plaatje financieel rondkrijg, want we krijgen geen subsidies en moeten het redden met adoptiebijdrages en donaties.”

In het nieuwe asiel kunnen de katten afzonderlijk in hokken worden ondergebracht. Er is ook een gemeenschappelijke ruimte ter beschikking.
Joke Couvreur In het nieuwe asiel kunnen de katten afzonderlijk in hokken worden ondergebracht. Er is ook een gemeenschappelijke ruimte ter beschikking.

Mentaal zwaar

Fur-Ever-Catz is erkend als asiel voor vijftig poezen. “We zijn helaas nog altijd broodnodig. Het asiel is bijna constant volzet en het aantal gedumpte poezen neemt zelfs nog toe. Helaas is hun aantal ook nog altijd groter dan het aantal mensen die willen adopteren”, zucht Joke. “In 2017 heb ik 142 katten en kittens opgevangen. Dit jaar zit ik al aan 164 dieren en december is nog maar pas begonnen. Het hadden er bovendien een pak meer kunnen zijn, want door de verhuis en de verbouwingen heb ik heel wat katten moeten weigeren. Het asiel is knokken. Niet alleen financieel, maar ook mentaal en fysiek is het zwaar. Maar uit dierenliefde blijf ik gaan voor die perfecte match tussen baasje en kat.”

Wie Fur-Ever-Catz een duwtje in de rug wil geven, kan mandjes, krabpalen of krabkarton doneren. Meer info op de Facebookpagina Fur-Ever-Catz asiel en www.adopteereendier.be.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.