Zwevende rotsblokken langs Ieperse ring

12 OBELISKEN IN CORTENSTAAL, TOT 7 METER HOOG, ZULLEN ZWARE STENEN TORSEN

Het kunstwerk aan de nieuwe gebouwen van Eandis.
Eric Flamand Het kunstwerk aan de nieuwe gebouwen van Eandis.
Sinds gisteren kun je langs de Ieperse ring genieten van een indrukwekkend ballet van loodzware stenen. Luc Ledene, de beeldend kunstenaar uit Eggewaartskapelle, heeft een monumentale fontein geschapen voor de nieuwe gebouwen van Eandis.

Langs de Noorderring werd gisteren met man en macht gewerkt om een indrukwekkend kunstwerk op te richten, in de voortuin van het gloednieuwe en torenhoge kantoorgebouw van Eandis. Bovenop zeven imposante obelisken in cortenstaal balanceren arduinen kunstwerken, die wel gewichtloos lijken. Pièce de résistance is het enorme bronzen blok dat 'zweeft' bovenop de centrale kolom.

Het water aan de fontein wordt getest.
Eric Flamand Het water aan de fontein wordt getest.

Ingenieurschap

Het kunstwerk werd in opdracht van de Belgisch netbeheerder uitgewerkt door Luc Ledene (63), de beeldhouwer uit Eggewaartskapelle bij Veurne, die niet aan zijn proefstuk toe is en internationaal wordt geroemd. 'De Energie Bron' werd al in juni 2016 onthuld door niemand minder dan Vlaams minister-president Geert Bourgeois. Maar omdat Gabecon, de bouwfirma die het Eandis-gebouw zou optrekken, failliet ging, stond het ruim twee jaar in een loods te wachten om te worden opgesteld. Alleen de basis en de centrale spitse kegel van 6,5 meter hoog werden toen al geïnstalleerd. Een andere bouwfirma kreeg groen licht om het gebouw af te werken en nu het complex bijna af is, werd beslist om ook de rest van de fontein op te stellen. Het vergde een sterk staaltje ingenieurschap om het allemaal op z'n plaats te krijgen, maar alles werd in goede banen geleid door de meester zelve.


"De basis bestaat uit zeven spitse kegels van meer dan 4 meter hoog in cortenstaal, die in een bassin staan opgesteld. Elke kegel draagt een arduinen beeld, die ik eigenhandig heb vormgegeven", verduidelijkt Ledene. "Centraal rijst een kolom van 6,5 meter uit het water, waar een groot bronzen beeld op rust. Elk uur draait dat moederbeeld drie keer rond haar as, terwijl 22 fonteinen de constructie tot leven laten komen. Ik zag het als een uitdaging om de illusie te wekken dat het water de loodzware stenen en de bronzen sculptuur draagt."

Kunstenaar Luc Ledene is tevreden met het resultaat.
Eric Flamand Kunstenaar Luc Ledene is tevreden met het resultaat.

"Wonderbaarlijk"

Zijn goeie vriend en collega-beeldend kunstenaar Willem Vermandere omschreef het werk eerder al met de volgende gevleugelde woorden: "Het is wonderbaarlijk hoe Luc zijn stenen in de hoogte krijgt. Zoals je een edelsteen vastzet in een ring, zo vat hij zijn stenen aan de top van een langgerekte piramide of laat hij ze wegzakken tussen scherpe priemen."


Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de afwerking van de kantoren.


Als alles goed gaat, zal het gebouw naar verluidt in november worden ingehuldigd. Hoe dan ook konden talloze automobilisten gisterenavond al voor het eerst genieten van het indrukwekkende schouwspel. Wie graag een glimp opvangt van het beeld, maar zich niet meteen kan verplaatsen, vindt een video terug op de website van de kunstenaar: www.lucledene.be.