Vrouw van boer Joël overvallen op erf

Drie gemaskerde inbrekers riskeren celstraffen tot één jaar

Boer Joël Martain (rechts) kwam samen met zijn zoon Marc naar de rechtbank  in Ieper om zijn vrouw Lydia Salipong te steunen.
Christophe Maertens Boer Joël Martain (rechts) kwam samen met zijn zoon Marc naar de rechtbank in Ieper om zijn vrouw Lydia Salipong te steunen.
Lydia Salipong, de vrouw van de bekende boer Joël Martain uit Zillebeke, vraagt op de rechtbank van Ieper een schadevergoeding nadat ze dieven op de erf van haar hoeve betrapte. De drie riskeren celstraffen tot een jaar. “Ik kan nog steeds niet slapen”, zegt Lydia. 

Joël is samen met zijn zoon Marc bekend geraakt door het programma Jambers, waarin hun exotische liefdes belicht werden. Zoon Marc kwam ook in het nieuws omdat hij zijn rijbewijs pas haalde na zeventig pogingen. De vrouw van vader Joël, Lydia Salipong, werd op 29 april verrast door enkele mannen die de boerderij waren binnengedrongen. Ze waren over een afsluiting geklommen. Toen Lydia ze betrapte, namen ze de benen. Volgens de vrouw droegen de indringers een bivakmuts en was een van hen gewapend met een fitnesshalter. 

De drie werden later geklist door de politie. In hun wagen troffen de agenten onder meer een luchtdrukpistool, bivakmutsen en werkmateriaal aan. Toen ze werden overgebracht naar het politiecommissariaat, haalde een van de daders, K.M. (31) uit Mesen, fel uit naar enkele politiemensen. “Ik doe je kinderen dood, ik ga je opzoeken en ik zou je moeten dooddoen”, klonk het. De agenten vragen een schadevergoeding.  “Politiemensen hoeven dit echt niet te pikken. Dit zijn zware bedreigingen”, aldus meester Marie Meganck, die de politiemensen bijstaat.

Dronken

Op de rechtbank eiste de openbare aanklager een jaar effectieve celstraf voor K.M. Zijn kompaan, M.D. (24) uit Poperinge, die verstek liet gaan, riskeert eveneens een jaar cel. J.L. (23) riskeert acht maanden met uitstel. “Die drie waren die dag doelloos aan het rondrijden. Ze kochten een bak bier op de Zwarteberg. Daarna trokken ze naar die boerderij. Mijn cliënt wist echter niet wat de andere twee van plan waren. Het was niet zijn bedoeling om binnen te breken”, aldus meester Alain Vanryckeghem, die cliënt J.L. verdedigt. Beklaagde K.M. zei dat hij dronken was op het moment van de feiten en zei ook dat dronkenschap geen excuus mocht zijn. Zijn raadsman, meester Herman Baron, vroeg zich af of er er eigenlijk wel sprake was van een inbraakpoging. “Er is nergens effectief ingebroken”, klonk het.

Voor de vrouw van boer Joël zijn de feiten echter heel ernstig. “Ik schrok mij dood toen ik die mannen daar plots zag”, zucht Lydia Salipong. “Ik slaap nog steeds niet en nog steeds ben ik bang dat die mensen terugkomen.” Lydia vraagt een schadevergoeding. Advocaat Marc Decramer: “Die vrouw is zeer moedig geweest, maar achteraf komt de mentale klap.” 

Vonnis op 7 januari.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.