Verzoeningsmonument komt er niet

ONDANKS STEUN VAN ZELFS TOTTENHAM HOTSPUR WERD NODIGE €25.000 NIET GEVONDEN

Niek Benoot, uitbater van het Hooghe Crater Museum, met Johan Ryheul en Martin Clift van 'Bellewaarde 1915'.
Eric Flamand Niek Benoot, uitbater van het Hooghe Crater Museum, met Johan Ryheul en Martin Clift van 'Bellewaarde 1915'.
Zélfs met de steun van Premier League-ploeg Tottenham Hotspur en BBC-presentator Paul Laidlaw zijn de initiatiefnemers er niet in geslaagd om tijdig 25.000 euro in te zamelen voor een herdenkingsmonument voor de Slag om Bellewaarde. Het symbolische beeld van zowel een Britse, Schotse als Duitse soldaat komt er dus niet. "Wie geld schonk, krijgt dat deels terug", klinkt het.

Het idee voor het monument aan het Hooghe Crater Museum kreeg vorm binnen het particuliere project 'Bellewaarde 1915', dat een jaar geleden voorgesteld werd. Initiatiefnemer was Martin Clift, wiens grootoom om het leven kwam tijdens de bloedige gevechten. Samen met een werkgroep had hij de ambitie om in een klein jaar tijd 25.000 euro in te zamelen. Met dat geld zou een bronzen monument van drie meter hoog opgetrokken worden, dat zowel een Britse, Schotse als Duitse soldaat moest voorstellen. Het zou zo één van de weinige monumenten worden die de slachtoffers van beide fronten samen herdenken.

Een miniatuurversie van het beeld, dat er nu niet komt.
Eric Flamand Een miniatuurversie van het beeld, dat er nu niet komt.

Ver van het einddoel

Enkele maanden voor de geplande onthulling op 16 juni, komt de werkgroep echter met ontnuchterend nieuws: het monument wordt geschrapt. "Er is hard gewerkt om de nodige fondsen in te zamelen, maar we zitten gewoon te ver af van ons einddoel van 25.000 euro", zegt Martin Clift. "Toen we dat concludeerden, zijn we nog op zoek gegaan naar andere opties. We kozen voor een steen met drie bronzen plakkaten - één voor elke soldaat -, maar ook daar bleken we onvoldoende geld en tijd voor te hebben. Daarom hebben we beslist om de inzameling stop te zetten en zoveel mogelijk mensen hun geld terug te geven."


Nochtans had Clift vorig jaar nog het volste vertrouwen in de fondsenwerving. Zo moest er geld komen via de verkoop van koffiemokken en T-shirts, en van documentaire-dvd's. De werkgroep hoopte voorts ook op financiële bijdragen van zowel Britse als Belgische bedrijven, maar dat ging blijkbaar moeizaam. En dat is opmerkelijk, want om hen mee op de kar te krijgen, konden Clift en co rekenen op de steun van Tottenham Hotspur - de voetbalclub waar Rode Duivels Jan Vertonghen en Moussa Dembélé spelen - en de bekende BBC-presentator Paul Laidlaw.

Terugbetalen

Niet de minsten dus. Zeker Laidlaw was als WOI-expert de geschikte persoon om mogelijke investeerders aan te spreken. "Maar geld inzamelen in Groot-Brittannië is voor de meeste goede doelen moeilijk", aldus Clift. "Zodra ons goede doel op papier ontbonden is en we over het gestorte geld kunnen beschikken, willen we onze gulle schenkers terugbetalen. Al zal een deel van het geld ook gebruikt worden voor onze gemaakte kosten." Clift hoopt dat zijn actie desondanks toch iets opgeleverd heeft. "Misschien hebben we de Slag om Bellewaarde opnieuw wat bekender gemaakt bij het grote publiek."


Niek Benoot, uitbater van het Hooghe Crater Museum, schrok toen hij het nieuws vernam. "Goed een jaar geleden kreeg ik de vraag of ik geen plaats had voor hun monument", vertelt hij. "Dat het alle slachtoffers zou herdenken, vond ik wel mooi, en dus gaf ik toestemming. Voor mij zou het geen extra volk op de been gebracht hebben, maar ik vind het natuurlijk jammer voor de initiatiefnemers."


Wie geld schonk aan het project en vragen heeft over de terugbetaling, kan contact opnemen via bellewaarde1915@btinternet.be.