Verwoestend oorlogsjaar in woord en beeld

ZES TENTOONSTELLINGEN BRENGEN '1917 TOTALE OORLOG IN VLAANDEREN'

Fotograaf Frank Hurley maakte in zijn donkere kamer en zonder hulp van moderne technieken deze gephotoshopte foto.
Eric Flamand Fotograaf Frank Hurley maakte in zijn donkere kamer en zonder hulp van moderne technieken deze gephotoshopte foto.
Onder de noemer '1917 Totale Oorlog in Vlaanderen' openen in onze regio zes nieuwe tentoonstellingen. Het project van Westtoer en zeven gemeenten toont de gevolgen van het verwoestende oorlogsjaar 1917. "De confrontatie met zo'n brutale oorlog als in 1917 kan ons aanzetten de vrede beter te koesteren", aldus Piet Chielens van IFFM.

"Het oorlogsjaar 1917 concentreert zich rond twee grote veldslagen: de Mijnenslag en de Derde Slag bij Ieper, ook gekend als de slag bij Passendale. Die twee slagen situeerden zich tussen Houthulst en Comines-Warneton. 100 jaar later moet het verhaal dan ook in dit gebied worden gebracht", aldus programmacoördinator Stephen Lodewyck. "De samenwerking tussen Ieper, Zonnebeke, Heuvelland, Mesen, Langemark-Poelkapelle, Poperinge en Houthulst was een logische uitkomst."


De vraag rijst of er niet te veel tentoonstellingen en overzichten zijn. "Of dit allemaal nog moet worden getoond? Zeer zeker, alleen al omwille van de actualiteitswaarde van dit alles. Het is zoals Piet Chielens (coördinator IFFM, nvdr) zegt: 'In West-Europa zijn we inmiddels zolang van oorlog gespaard gebleven, dat het gegeven oorlog ons niet meer blijkt te raken. De confrontatie met zo'n brutale oorlog als die van 1917 bij ons, kan ons aanzetten tot waakzaamheid, om minder slaapwandelend in het heden te staan.'"

Fotograaf Ian Alderman (foto rechts) verwerkte figuren uit de Eerste Wereldoorlog in foto's die hij maakte bij de ontmijningsdienst DOVO. Het prachtige resultaat is te zien in IFFM.
Eric Flamand Fotograaf Ian Alderman (foto rechts) verwerkte figuren uit de Eerste Wereldoorlog in foto's die hij maakte bij de ontmijningsdienst DOVO. Het prachtige resultaat is te zien in IFFM.

Fotograaf Ian Alderman

In de verschillende gemeenten zijn aparte expo's te zien (zie kader rechts). Een tentoonstelling die tot de verbeelding spreekt, is die van de fotograaf Ian Alderman in het In Flanders Field Museum in Ieper. Die Londenaar werkte de voorbij vijf jaar aan zijn project 'Recovering the Past'. "Ik kwam op het idee om figuren uit de Eerste Wereldoorlog te verwerken in foto's die ik maakte bij de ontmijningsdienst DOVO", aldus de fotograaf. "Ik heb daarbij gekozen voor Australische soldaten, omdat ik mij liet inspireren door het werk van de Australische fotograaf Frank Hurley en de schilder William Longstaff. Geen ander land bood mij dat cultureel erfgoed om in mijn project te integreren."


In IFFM worden 17 bewerkte foto's getoond van de Brit.


"In de eerste zestien is het heden naar voor gebracht, maar in de laatste foto het omgekeerde. Dat is dan ook het meest belangrijke beeld van heel de tentoonstelling. De boodschap van heel het project is verwerkt in die laatste foto. Hoewel het hele werk is gebaseerd op WO I, toont dat beeld dat na alle oorlogen waar ook ter wereld er munitie zal blijven liggen en zal moeten worden opgeruimd."

Eric Flamand

Respect voor DOVO

Ian Alderman prijst dan ook de job van de ontmijningsdienst. "Die mensen waren ongelofelijk om mee samen te werken. Ze lieten mij overal toe, wat toch niet zo evident is. Ik ben zeer trots dat ik kan tonen wat die mannen doen, het zijn moedige mensen en hun erg belangrijk werk moet worden gewaardeerd."


Volgens Piet Chielens is de internationale aandacht voor de eeuwherdenking van de oorlog dan ook bijzonder groot. "Groot-Brittannië zal ondanks de Brexit op 30 en 31 juli grote internationale plechtigheden organiseren in Ieper en Zonnebeke", klinkt het. "Maar ook Australië, Nieuw-Zeeland, Canada en Ierland zullen 1917 in Vlaanderen nadrukkelijk herdenken. In een indrukwekkend cultureel programma, aangestuurd door GoneWest, moet schoonheid een dam van troost en verzet opwerpen tegen zoveel menselijke verspilling."


De expo's zijn te bezoeken vanaf 3 juni tot en met december. Info: www.flandersfields.be/1917

Eric Flamand