Veld vol kruisjes voor slachtoffers van geweld in Congo

Voor elk van de ruim duizend slachtoffers van het geweld in Beni staat er op het grasveld een kruisje.
Foto Eric Flamand Voor elk van de ruim duizend slachtoffers van het geweld in Beni staat er op het grasveld een kruisje.

Nog tot volgende week maandag is er aan het open zwembad in Ieper een kruisjesveld te zien, voor de slachtoffers van het geweld in de stad Beni in Congo. Voor deze 'Beni Files' was er maandagavond een wake.


De vredesstad Ieper wil niet alleen naar het verleden kijken, maar ook naar wat er zich vandaag in de wereld afspeelt aan oorlogsgruwel. "Elk kruisje staat voor een van de slachtoffers die vielen in Beni in Noord-Kivu in Congo", aldus Filip Deheeger van de dienst Vrede. "In en rond die stad zijn sinds 2 oktober 2014, precies drie jaar geleden, al meer dan duizend mensen om het leven gebracht. Wie daar voor verantwoordelijk is, is niet echt geweten. Het zou gaan om rebellengroepen, maar sommigen zeggen dat ook het regeringsleger er iets mee te maken zou hebben. In ieder geval draait het om wat er daar in de regio in de grond steekt, zoals diamant, goud en coltan, dat wordt gebruikt in gsm's." De naam 'Beni Files' verwijst naar een documentaire van Elien Spillebeen die getuigenissen toont over wat er zich in de stad afspeelde. Haar film werd al eerder getoond in het museumcafé en daarnaast zijn er scholen en verenigingen bij het project betrokken. (CMW)