Te voet naar Turkije in teken van WOI

MEER DAN 3.000 KILOMETER LANGS BREUKLIJNEN VAN GROOTE OORLOG

De wandelaars vertrokken in de gietende regen. Schepen Verschoore gaf hen een loopgravenlantaarn mee van het 'In Flanders Fields' museum.
Foto Eric Flamand De wandelaars vertrokken in de gietende regen. Schepen Verschoore gaf hen een loopgravenlantaarn mee van het 'In Flanders Fields' museum.
Op de Ieperse Grote Markt zijn enkele wandelaars van de vereniging Jorsala vertrokken voor een tocht naar Turkije in het teken van 100 jaar Eerste Wereldoorlog . Enkele balkanmuzikanten zorgden voor de nodige sfeer, al was het dan in de regen. Eerst gaat het richting Brussel, daarna naar Sarajevo, waar Frans Ferdinand vermoord werd, en in oktober willen ze aankomen in Istanboel in Turkije.

Sebastiaan de Fooz startte de vereniging Jorsala om meer begrip aan te moedigen. "Om een oorlog als de Eerste Wereldoorlog in de toekomst te vermijden, is er heel wat meer dialoog nodig", zegt De Fooz. "Mensen hebben nog te vaak schrik van wat ze niet kennen en dat is wat wij met Jorsala willen overwinnen. Daarom gaan we op pad langs de breuklijnen die Europa in de Eerste Wereldoorlog al een keer verdeelden. Onderweg krijgen we de kans om elkaar en mensen van alle slag beter te leren kennen. Dat soort vertrouwen hebben we nodig om in tijden van crisis geen nieuwe conflicten te laten ontketenen." Er is ook een Ieperling lid van de vereniging: kunstenaar Willem Vermeersch.

Menenpoort

Na een ontvangst op het Ieperse stadhuis vertrokken de wandelaars eerst richting Brussel voor de aanlooptocht van de reis, waar ze op woensdag 14 mei aankomen. "Daar zullen we ontvangen worden in de senaat door senaatsvoorzitster Sabine De Bethune", legt De Fooz uit. Onder begeleiding van de Balkanmuzikanten stapten ze richting de Menenpoort, waar even tijd was voor bezinning. De tocht ging verder over de Vestingen naar Bedford House Cemetry. Het gezelschap hield halt aan het Palingbeekdomein, waar ze vandaag opnieuw vertrekken voor de rest van de tocht.

Sarajevo

"Tijdens dit eerste deel van onze reis ligt alles op voorhand vast, de ontmoetingen en slaapplaatsen. Maar eens we over Brussel zijn, kunnen alle deelnemers hun eigen route kunnen kiezen. Op bepaalde belangrijke locaties komen we opnieuw samen, zoals in Sarajevo, waar de Eerste Wereldoorlog uitbrak na de moord op kroonprins Frans Ferdinand, voor een herdenkingsmoment. We nemen een lantaarn, zoals die ook in de loopgraven gebruikt werd, mee op onze tocht en zullen deze in Sarajevo achterlaten."

Begrip

Elke 400 kilometer komen de deelnemers samen, en in augustus hopen ze in Sarajevo aan te komen. Daarna wordt nog verder gewandeld tot het Turkse Istanbul, waar de wandelaars in oktober willen aankomen na een tocht van meer dan 3.000 kilometer. "We hebben mensen mee van verschillende achtergronden en nationaliteiten", weet de Fooz. "Hopelijk slagen we erin veel nieuwe contacten te leggen en aan te tonen dat de verschillen tussen mensen aan verschillende zijden van een conflict misschien toch niet zo groot zijn als veel mensen misschien wel denken." De tocht volgen kan via www.jorsala.org.