Te koop: stickers om huisdieren te redden

BRANDWEER BIEDT STRAKS OOK ROOKMELDERS AAN IN GEMEENTEHUIZEN

Een brandweerman helpt bij het installeren van een rookmelder.
Warre Saint-Germain/Brandweer Westhoek Een brandweerman helpt bij het installeren van een rookmelder.
In elk gemeentehuis in de Westhoek zal je vanaf 9 september rookmelders kunnen kopen, net zoals stickers waarop staat hoeveel huisdieren er in huis zijn. "Zo weten we snel hoeveel dieren we moeten proberen te redden", zegt brandweerkapitein Bruno Denyss.

Van begin 2014 tot vandaag vielen er in België 203 dodelijke slachtoffers bij branden. Elf daarvan (5,42 procent) waren inwoners van de Westhoek. "Dus wil hulpverleningszone Brandweer Westhoek het belang van rookmelders ook in onze regio benadrukken", zegt kapitein Bruno Denyss. "Wettelijk gezien moet sinds 2013 elke nieuwe woning een rookmelder hebben, maar of dat ook het geval is, is een andere vraag. Het gaat trouwens echt niet alleen om oudere mensen, ook veel jongere bewoners hebben nog geen rookmelder in huis", aldus de kapitein. "Je hangt ook best meer dan één rookmelder op. Alles hangt af van de grootte en de indeling van je huis. De kleine apparaten kunnen niet alleen levens redden, ze zorgen er ook voor dat de schade bij een brand beperkt blijft. Hoe sneller het onheil wordt opgemerkt, hoe sneller wij kunnen ingrijpen. Bovendien is een rookmelder echt niet zo duur. Een paar jaar geleden kostte zo'n toestelletje nog meer dan 20 euro per stuk, nu is dat maar 16 euro. Dat is eigenlijk een investering van 1,6 euro per jaar, want een rookmelder gaat tien jaar mee."

Deze sticker laat de brandweer meteen weten hoeveel dieren er in huis zijn, wat de reddingsoperatie vergemakkelijkt.
Warre Saint-Germain/Brandweer Westhoek Deze sticker laat de brandweer meteen weten hoeveel dieren er in huis zijn, wat de reddingsoperatie vergemakkelijkt.

Drempel verlagen

De achttien gemeenten zullen vanaf 9 september, naar aanleiding van de 14-daagse van de veiligheid, rookmelders verkopen aan de bevolking. "We doen dat in de gemeentehuizen zodat de drempel om een rookmelder aan te schaffen verlaagt. De Westhoek heeft niet zoveel commerciële verkooppunten waar rookmelders te koop zijn. De afstand naar een doe-het-zelf-zaak, vooral voor oudere mensen, is vaak te groot. Bovendien weten mensen vaak niet welke rookmelder ze moeten kopen en hebben ze ook vragen bij het aantal. Daarom krijgen de gemeentepersoneelsleden, die zullen instaan voor de verkoop, een basisopleiding via onze brandweerdiensten." Voor gespecialiseerde vragen worden de mensen doorverwezen naar de brandweer zelf. De verkochte rookmelders hebben een levensduur van tien jaar en zullen per stuk 16 euro kosten, waarbij de opbrengst integraal naar de Stichting Brandwonden gaat.

In een oogopslag

Brandweer Westhoek lanceert nog een ander initiatief. "Als eerste inwoners van België zullen mensen in onze zone een sticker kunnen kopen waarop staat hoeveel huisdieren er in huis aanwezig zijn", klinkt het. "Zo kunnen de brandweerploegen in een oogopslag zien hoeveel dieren ze moeten zoeken. Zo kunnen ze snel een reddingsoperatie ondernemen en de geliefde dieren veilig en wel bij hun baasjes brengen. De stickers zullen uiteraard ook te koop worden aangeboden in de verschillende gemeentehuizen", aldus nog kapitein Denyss.