Schooldirecteur in de bres voor kleine bib

UITLEENPOST IN ELVERDINGE MOET WELLICHT DE DEUREN SLUITEN

De kinderen van de basisschool van Elverdinge in de uitleenpost.
Foto's Flamand De kinderen van de basisschool van Elverdinge in de uitleenpost.
De kans is groot dat de kleine bib in Elverdinge binnenkort dicht moet. Te weinig uitleningen, en volgens hoofdbibliothecaris Eddy Barbry biedt de hoofdbib in Ieper veel meer mogelijkheden. Maar schooldirecteur Peter Vanthorre, die elke week een klasje naar de bib stuurt, vreest dat zijn leerlingen niet tot in het centrum zullen geraken.

In oktober komt de beheerraad van de Ieperse bibliotheek bijeen. Een van de punten op de agenda: de bib van Elverdinge. "Het aantal uitleningen is er fel gedaald. Vorig jaar waren er slechts 2.406 ontleningen. Ter vergelijking, in de uitleenpost in Vlamertinge waren dat er 10.388. Alleen de leerlingen van de lagere school en wat enkelingen komen er nog over de vloer", aldus hoofdbibliothecaris Eddy Barbry. Is de sluiting van de bib in Elverdinge dan onvermijdelijk? "Het is voorlopig wel nog een vraagteken. We onderzoeken wat de beste oplossing is om een dienstverlening in de gemeente te vrijwaren. Die moet er immers wel zijn, maar de vraag is of dat moet gebeuren in een vast gebouw tijdens een aantal vaste uren."

Eric Flamand

Boekenkoffers

De hoofdbibliothecaris maakt zich sterk dat er heel wat alternatieven zijn. "Sinds 2009 bieden we in de centrale bibliotheek veel meer mogelijkheden. En inderdaad, voor lagere schoolkinderen en minder mobiele mensen is het soms moeilijk om naar de centrale bib te komen. Maar de kinderen worden op allerlei manieren ondersteund - scholen worden bijvoorbeeld bevoorraad via boekenkoffers. En vrijwilligers kunnen minder mobiele mensen aan hun boeken helpen." In veel gemeenten zijn de uitleenposten al lang verdwenen. "Het is niet meer realistisch om voortdurend beslag te leggen op een bepaalde ruimte als je die slechts een paar uur per week gebruikt", aldus Barbry.


Peter Vanthorre, directeur van de Vrije Basischool in Elverdinge, hoopt niettemin dat de bib blijft bestaan. "Pas op, ik wil hier niet als een Don Quichot ten strijde trekken, maar er zijn argumenten om de bib te behouden. Ik begrijp wel dat jonge mensen vanaf 12 jaar de fiets nemen naar de hoofdbibliotheek, maar de allerkleinsten kunnen niet alleen naar het stadscentrum. Ook hun ouders hebben niet altijd de mogelijkheid of de interesse om naar die grote bibliotheek te gaan. Ik weet dat het lokaal hier in Elverdinge klein is, maar de sfeer is er is uitstekend."


Dan kan het lokaal wel niet voor iets anders gebruikt worden. "Het is toch veel te klein", aldus de directeur.


"Daarbij, de bib moet slechts twee uurtjes worden opengehouden op de maandagnamiddag, zoveel geld kan dat toch niet kosten? Voor de kinderen is het belangrijk dat ze tussen de boeken kunnen snuffelen, het bevordert hun leesinteresse. Bovendien zijn er heel wat zaken die je uit het lager onderwijs meeneemt naar je latere leven. Een bibliotheekbezoek hoort daar nu eenmaal bij."