Schommel brengt je terug naar kindertijd

IEPERLING TOONT WERK OP VESTINGEN VOOR 'SPOREN'

Palieter Hillewaere maakte een installatie met schommels.
Foto Flamand Palieter Hillewaere maakte een installatie met schommels.
Op de vestingen in Ieper opent vandaag het kunstproject 'Sporen'. Acht kunstenaars maakten een werk dat verband houdt met menselijke ingrepen in het landschap en hoe de natuur het terrein heeft heroverd. Palieter Hillewaere (34) is de Ieperling in het internationaal gezelschap.

"Sporen is aan zijn derde editie toe", zegt Iepers schepen van Cultuur Katrien Desomer (CD&V). "En dat als derde luik van Open Sites. De biënnale bestond als een samenwerking tussen Art/Terre in Komen en Entre-Lacs in Villeneuve d'Ascq. Helaas heeft voor deze laatste editie Komen afgehaakt."


Voor de expo in Ieper schreven 32 kunstenaars uit verschillende landen zich in. "Het verste land dat we bereikten was Thailand, maar die kunstenaar werd niet geselecteerd", zegt Els Verlinde, directeur van het Ieperse CC. "Van de acht kandidaten zijn de meesten uit Frankrijk afkomstig. Het thema 'sporen' verwijst naar zowel menselijke sporen in de natuur, als sporen van het verleden en het heden. Het is tevens een verwijzing naar een spoor dat we kiezen, een zoektocht naar oorsprong, oorzaak en gevolg."

Publieksprijs

Tussen het internationale gezelschap van kunstenaars bevindt zich een Ieperling: Palieter Hillewaere.


"Ik ben nog maar 2,5 jaar bezig met kunst", aldus de dertiger. "Mijn vader was kunstenaar, ik ben begonnen als loodgieter." Later werd Palieter leerkracht. Hij geeft les in het buitengewoon onderwijs in Onze Jeugd in Roeselare. "Ik ben altijd wel geïnteresseerd geweest in kunst, maar iets zelf maken, deed ik niet. Op een bepaald moment ben ik er dan toch aan begonnen." In het tentoonstellingsproject Yper Art haalde de kunstenaar de derde publieksprijs binnen. "Dat smaakte naar meer en daarom besloot ik ook een dossier op te maken voor 'Sporen'."

Swing

Palieter maakte voor dit project een installatie met schommels. "Met 'Swing' wil Palieter een sterk beeld oproepen van een universele herinnering aan onze kindertijd", staat in de folder te lezen. "De herinnering aan de spanning - kriebels in de buik - aan grenzen opzoeken - alsmaar hoger - of heel troostend wiegend - zachtjes geduwd worden - is niemand vreemd." Palieter wil met zijn installatie mensen beroeren, doen stilstaan en hen aanzetten tot het beleven van nieuwe, memorabele momenten. "Het is wel heel fijn dat ik hier deel mag van uitmaken", zegt de kunstenaar. "Ik ga dikwijls lopen op de vestingen of maak er wandelingen met de kinderen. Als er hier iets te doen is, wil ik daar altijd bij zijn. Met 'Sporen' is dat ook het geval, maar mijn selectie was een verrassing. Als je kijkt naar de andere deelnemers, zijn dat mensen die over heel de wereld rondreizen met hun kunst, terwijl ik pas ben begonnen." Vandaag, 8 september, vindt de officieel opening van 'Sporen' plaats in de Kazematten. Er is een geleide wandeling en een receptie. De kunstwerken zijn een week lang te bezichtigen, tot 16 september. "Maar we gaan proberen er een paar nog wat langer te laten staan", zegt Els Verlinde.


Palieter Hillewaere heeft in november nog een tentoonstelling in het Kruidmagazijn in Ieper.