Opmerkelijke voorwerpen in Sint-Vedastuskerk

In de Sint-Vedastuskerk in Vlamertinge werden niet minder dan 750 stukken geïnventariseerd. Die zijn allemaal te bezichtigen op de website erfgoedinzicht.be. Hieronder staan er een paar opmerkelijke:


Gedenksteen in zwarte leisteen: "De vernieuwde steen, waarvan een tekst werd bewaard, herinnert aan de eerste steenlegging van de toren in 1505", aldus de uitleg op de website.


Obiit of rouwbord van Joris Six: "Monseigneur Joris Six werd op 20 oktober 1887 in Vlamertinge geboren. Op 26 februari 1934 benoemde paus Pius XI hem tot apostolisch vicaris van Leopoldstade en titelvoerend bisschop van Baliana in Indië. Hij overleed op 22 november 1952."Marteling van Blasius van Sebaste: "Het schilderij van de marteldood van Blasius van Sebaste door Gaspar De Craeyer stamt uit circa 1646. Het grote schilderij is sinds 1952 in bruikleen van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van België."Schoudervelum met laatste avondmaal: "Het schoudervelum in goudbrokaat is een type voorbeeld van de kwaliteit van de meer dan 200 geïnventariseerde stukken religieus textiel. Op de rugzijde wordt het borduurwerk 'Het Laatste Avondmaal' in een zeslob weergegeven, op zijn beurt omgeven door een boorduurwerk van Franse lelies en palmetten uit gouddraad."Gouden sieraad: "Aan de rozenkrans van O.L.V. van Vlamertinge werd een gouden kruisje ontdekt, dat werd geschonken door de familie du Parc bij de genezing van één van hun kinderen. In de 19de eeuw was kindersterfte veel voorkomend. Een deel van het kerkhof onder de treurwilg nabij de sacristie werd zelfs voorbehouden als kinderkerkhof." (CMW)