Oorlogsvliegtuig steelt al even show op marktplein

De replica stond gisteren op het marktplein voor opnames van het nieuwe programma van Karl Vannieuwkerke.
Foto Flamand De replica stond gisteren op het marktplein voor opnames van het nieuwe programma van Karl Vannieuwkerke.

Wie gisteren voorbij het marktplein van Poelkapelle passeerde, keek wellicht even vreemd op. De replica van het oorlogsvliegtuig waarmee de Franse piloot Georges Guynemer zijn laatste vlucht maakte tijdens WO I stond daar namelijk opgesteld. Het vliegtuig werd weer bovengehaald omwille van opnames voor een nieuw één-programma van Karl Vannieuwkerke rond de passage van de Tour de France.

Mozaïek

"Het programma wordt uitgezonden aan de vooravond van de Tourrit die in Ieper start", zegt Johan Vanbeselaere van het Guynemercomité. "Ook tijdens de doortocht van de Tour zal het vliegtuig trouwens op het marktplein staan. Daarnaast maken we ook een mozaïek van liefst 400 vierkante meter met daarop de beeltenis van Guynemer."


Het vliegtuig werd gebouwd naar aanleiding van de 100ste verjaardag van het Ieperse VTI in 2009, waar Johan technisch leerkracht is. Daarna verdween de replica uit de school en werd het ondergebracht in de feestzaal van de gemeente. Tot op vandaag is er nog geen definitieve locatie gevonden. "We begrijpen dat het vliegtuig een toeristische en historische waarde heeft en hopen tegen eind volgend jaar de replica uiteindelijk een vaste plaats te geven", zegt burgemeester Alain Wyffels. "Momenteel hebben we goede gesprekken met een privépartner om de replica in een onthaalpunt bij het Guynemer Monument te plaatsen."

Tournee

Tijdens de zomermaanden vertrekt het vliegtuig ook op tournee. "De eerste halte wordt het VTI van Ieper waar het verhaal begint. Ondertussen hebben we contacten met historici uit het Franse Soisson waar Guynemer in 1915 zijn eerste overwinning behaalde. Ook vanuit Engeland is er interesse", besluit Vanbeselaere. (DMN)