Onderwijsmuseum sluit deuren

ONDERHANDELING MET KANDIDAAT-KOPERS SINT-NIKLAASKERK VOLOP BEZIG

Wie nog een bezoekje wil brengen aan het Ieperse Onderwijsmuseum in de voormalige Sint-Niklaaskerk zal zich moeten reppen. Op 31 december gaan de deuren er onherroepelijk dicht. In januari en februari wordt de hele collectie opgeruimd en in opslag geplaatst om plaats te maken voor de nieuwe eigenaars. "We zijn in volle onderhandeling met enkele kandidaat-kopers", zegt Toon Breyne van de kerkfabriek.

In de zomer van 2018 opent in Ieper het nieuwe stadsmuseum, waarvan de naam binnenkort wordt bekend gemaakt. De collecties van het Onderwijsmuseum, Stedelijk Museum en Belle Godshuis krijgen er een nieuwe plek. Door de geplande verkoop van de Sint-Janskerk, waar het Onderwijsmuseum in is ondergebracht, sluit het museum eind dit jaar de deuren.

Opruimen

"Dat is volgens de afspraak met de kerkfabriek. Het gebouw wordt verkocht en moet dan ook beschikbaar zijn voor de kopers. Daarom is de sluiting voorzien op 31 december. Daarna voorzien we nog twee maanden om alles op te ruimen en leeg te halen", legt Schepen Jef Verschoore (CD&V) uit. Volgens Toon Breyne van de kerkfabriek van de Sint-Jan en Sint-Maartenskerken was er toch heel wat interesse in het kerkgebouw. "We waren op onze hoede want het is toch geen evident gebouw om een koper voor te vinden. Maar al op de eerste koopdag was er interesse. Veel van de kopers hadden wel enkele voorwaarden voor de aankoop, garanties over wat de nieuwe bestemming van het gebouw kan worden. Alle begrip daarvoor en we proberen hier zo sluitend mogelijk op te antwoorden. Een verkoop is er nog niet, er staat nog niets op papier. Maar we zijn volop aan het onderhandelen en hopen snel tot een akkoord te kunnen komen."

Collectie

Waar de collectie, met enkele topstukken zoals een volledig nagebouwd klaslokaal uit de zeventiende eeuw, van het Onderwijsmuseum terecht zal komen in afwachting van de opening van het nieuwe stadsmuseum, is nog niet helemaal duidelijk.


"Een deel van de collectie is nog steeds eigendom van privé-eigenaars en wordt hen terug bezorgd. De stukken die over de geschiedenis van Ieper gaan of van de ruimere regio zullen bewaard worden en deel van uitmaken van de blijvende en wisselende tentoonstellingen in het nieuwe stadsmuseum. De belangrijkste werken zullen in het nieuwe erfgoeddepot langs de Zonnebeekseweg bewaard worden. Als laatste zijn er ook een aantal minder waardevolle voorwerpen uit de collectie die zullen worden vernietigd, bepaalde fotokopieën etc."


De twee personeelsleden van het Onderwijsmuseum zullen op een andere plek binnen de stadsdiensten tewerkgesteld worden. "In de verschillende musea gaat het om enkele vaste en enkele tijdelijk werkkrachten", legt Verschoore uit. "We proberen zoveel mogelijk van hen een nieuwe plek te geven, in afwachting van de opening van het stadsmuseum. Maar niet alle tijdelijke contracten zullen waarschijnlijk verlengd kunnen worden, al blijft dat nog wat afwachten." Het museum in het Belle Godshuis en het Stedelijk Museum zullen eind 2017 de deuren sluiten. "Daarna hebben we nog tijd om alles leeg te halen en de selectie voor de stukken in het nieuwe stadsmuseum te maken. De andere stukken zullen opgeslagen worden", besluit de schepen.