Onbekende soldaat krijgt zijn naam op grafsteen

LOKAAL BBC-RADIOSTADION MAAKT PROGRAMMA ROND PLECHTIGHEID

Zoals het de Britten betaamt kreeg 'onbekende soldaat' James McLynn een plechtigheid met de nodige égards.
Eric Flamand Zoals het de Britten betaamt kreeg 'onbekende soldaat' James McLynn een plechtigheid met de nodige égards.
Een lokaal BBC-radiostation uit Stoke verzorgde gisteren zijn ochtendprogramma vanop de Grote Markt in Ieper. De aanleiding was een plechtigheid voor soldaat James McLynn, die in Zandvoorde een naam op zijn grafsteen kreeg. "De man was bijna 100 jaar vermist, maar na onderzoek heeft men gevonden waar zijn stoffelijke resten lagen te rusten", aldus radiopresentator John Acres.

Twee wagens van het lokaal BBC-radiostation Stoke vatten gisterenochtend post op de Grote Markt in Ieper. De bedoeling was om een uitzending te verzorgen rond de gesneuvelde militair James McLynn. Die soldaat werd na de oorlog als vermist opgegeven en zijn naam kreeg een plaats op één van 'de muren der vermisten' op het Tyne Cot in Zonnebeke. Na een speurtocht door het Britse leger en de media werd zijn graf ontdekt in Zandvoorde. Op zijn steen stond 'known unto god', maar gisteren werd die vervangen door de naam van Brit.

De nabestaanden van James McLynn krijgen de Britse vlag.
Eric Flamand De nabestaanden van James McLynn krijgen de Britse vlag.

Slechts één sergeant

James McLynn was afkomstig van Stoke-on-Trent.


"Stoke ligt tussen Birmingham en Manchester", aldus John Acres, presentator bij BBC-Radio Stoke, die samen met zijn ploeg naar de Westhoek kwam afgezakt. "We zijn hier dus speciaal voor de ceremonie. Het heeft een ongelofelijk gevoel dit te mogen meemaken. Het is dankzij het Ministery of Defence (MOD) dat dit alles mogelijk is. Zij hebben immers het bewijs gevonden dat onder die grafsteen de overblijfselen lagen van James McLynn. Die man droeg de graad van sergeant en er is op de plaats van zijn dood maar één sergeant gesneuveld. Het moest dus wel om die man gaan. Hij had enkel een moeder en een zuster, maar na wat zoeken werd nog een verre nicht gevonden. Die had geen weet dat er hier een familielid lag begraven, haar moeder noch zuster hebben daar ooit nog veel van verteld."


Die nicht, Maureen Health, woonde gisteren de plechtigheid op het Zantvoorde British Cemetery in Zandvoorde bij.


"Voor mijn man en mezelf is het een hele eer om hier aanwezig te kunnen zijn", aldus Maureen. "Er zijn immers heel veel jaren voorbij gegaan sinds James voor zijn vaderland is gestorven. Het stelt ons gerust dat hij dan eigenlijk een rustplaats kreeg met een grafsteen met zijn naam op."


Serjeant (Serjeant is geschreven in de historische spelling zoals in de periode dat de soldaat diende, nvdr) James McLynn was 22 jaar toen hij op 1 oktober 1918 sneuvelde gedurende zware gevechten in Ten Brielen. Het drama speelde zich een week voor het einde van de vijandigheden af. McLynn maakte deel uit van het 4de Battalion North Staffordshire Regiment.

BBC radiostation Stoke rukte uit met de grote middelen.
Eric Flamand BBC radiostation Stoke rukte uit met de grote middelen.

Hoofdstuk afsluiten

"Deze man sneuvelde op een tragische manier en werd begraven als een onbekende soldaat. Vandaag (gisteren, nvdr) kunnen we deze man eigenlijk eren en kan zijn familie het hoofdstuk afsluiten", zegt Sue Raftree van het MOD. De vrouw hielp zoeken naar het graf van de soldaat. "Ik doe dit werk nu al zo'n 16 jaar en elke soldaat is speciaal. Het is goed dat we James nu een afscheid kunnen geven, iets wat hij heel veel jaren terug had moeten krijgen. Nu kan zijn familie het hoofdstuk afsluiten."


"We hebben echt genoten van Ieper", voegt radiopresentator John Acres er nog aan toe. "Het was onze eerste keer hier en we zullen zeker nog terug komen. We hebben jullie fantastisch bier gedronken en jullie chocolade gegeten. Iedereen was zeer vriendelijk. Ik ben ook onder de indruk van het de vele en mooie herdenkingsplaatsen aan de oorlog en de musea. Ja, het was heel aangenaam om hier te zijn."

Radioreporter John Acres genoot van zijn verblijf in Ieper en omstreken.
Eric Flamand Radioreporter John Acres genoot van zijn verblijf in Ieper en omstreken.