Maaike verwisselt na 17 jaar traditioneel onderwijs voor Steinerschool

Lerares Maaike Monkerhey.
Foto Eric Flamand Lerares Maaike Monkerhey.
Maaike Monkerhey (38) uit Wijtschate verruilt na 17 jaar het traditioneel voor het steineronderwijs. Vandaag begint ze les te geven in de gloednieuwe schoolgebouwen van Koningsdale in Ieper. "Ik ben altijd geboeid geweest door deze vorm van lesgeven", klinkt het.

"Ik heb 17 jaar voor het zesde leerjaar gestaan in Poperinge. Ik had het daar goed, maar als ik nog iets anders wou doen dan was het nu het moment", aldus Maaike Monkerhey. "Het steineronderwijs spreekt mij al jaren aan en ik was de school Koningsdale aan een hele tijd aan het volgen. Ook dacht ik dat mijn twee zonen, die nu 3,5 en 7,5 jaar zijn, wel zouden aarden in dit systeem." Toen Maaike haar twee knapen in de school in Ieper inschreef, kreeg ze een vacature onder haar neus geschoven. "Toen begon ik echt te twijfelen. Nadat er enkele mensen uit mijn directe omgeving dat laatste duwtje gaven, heb ik mijn kans gegrepen."


Wat de lerares onder meer fel aanspreekt in steiner is het periodeonderwijs. "Neem nu bijvoorbeeld breuken. In het reguliere onderwijs krijg je ook breuken, maar dan bijvoorbeeld elke week 50 minuten. Terwijl je hier een volledige maand gedurende elke dag een anderhalf uur rond breuken werkt. Zo hebben we verschillende periodes, waardoor naar mijn gevoel alles meer kan worden uitgewerkt. Wat ook fijn is dat hier heel veel wordt gezongen. Vroeger kwam dat in het gewoon onderwijs ook wel voor, maar het verdween een beetje. Dat zingen hoort ook bij verhalen, zo moet ik in het 4de leerjaar de Noordse mythologie aanbrengen, wat wel fantastisch is."


Maaike is heel blij dat ze de opstartwerken van de nieuwe locatie kon meemaken. "Door hier mee te helpen met de collega's heb ik ze onmiddellijk goed leren kennen. Het zijn stuk voor stuk schatten van mensen. Ik ga hier zeker niet van nul moeten beginnen." (CMW)