Leerlingen Lyceum spelen op straat

DEEL EIGENHEERDSTRAAT AUTOVRIJ WEGENS WERKEN AAN SPEELPLAATS

De leerlingen laten het niet aan hun hart komen dat de speelplaats tijdelijk onbeschikbaar is.
Foto Eric Flamand De leerlingen laten het niet aan hun hart komen dat de speelplaats tijdelijk onbeschikbaar is.
Omdat er gewerkt wordt op de speelplaats van het Lyceum Heilig College, werd een stukje van de Eigenheerdstraat gisteren omgetoverd tot speelplaats. Tijdens de pauzes is er daardoor geen verkeer mogelijk, zodat de kinderen op straat kunnen. "Geen nood, we zullen niet weglopen", lacht de 13-jarige Aukje.

Een speelplaats op de openbare weg. Vaak komt het niet voor, maar nood breekt wet in het Lyceum Heilig College.

Nieuwe rioolbuizen

"Tijdens de zomervakantie werd onze kapel afgebroken om de speelplaats uit te breiden", zegt directeur Hilde Uytterschaut.


"We leggen de rioolbuizen en regenputten ook opnieuw aan. Een deel van de speelplaats is afgewerkt, maar dat is niet voldoende om de 500 leerlingen te laten ravotten, en daarom kregen we het idee om een stukje straat te gebruiken als speelplaats. Onze aanvraag werd gelukkig vrij snel door het college van burgemeester en schepenen goedgekeurd."


Het stukje straat wordt afgesloten met hekken. "In principe mogen voetgangers of fietsers met hun fiets aan de hand wel passeren, maar auto's mogen niet door", aldus de directeur.


"De werken schieten goed op, dus hopelijk is de maatregel maar enkele weken nodig."

Veilig

De directeur moest gisteren even tussenkomen toen enkele jongeren de afgebakende zone verlieten. Het bleek echter om een misverstand te gaan. De jongeren wilden het toilet gebruiken, maar moesten daarvoor tijdens de speeltijd elders terecht. De leerlingen zelf zeggen niet meteen van plan te zijn weg te lopen. "We zijn slim genoeg om ons aan de regels te houden", lacht Aukje Regheere (13) uit Dikkebus, die in het tweede jaar Latijn-Grieks zit. "We hebben alle begrip voor de maatregel. Na de werken zal alles mooier zijn. Bovendien is het veilig, want er mogen geen auto's voorbijkomen. Het is niet leuk dat de vakantie voorbij is, maar ik ben blij om mijn vrienden terug te zien."


De straat wordt alleen op schooldagen en tijdens de pauzes afgesloten: van 7.45 tot 8.30 uur, tussen 10 en 10.30 uur, tussen 12 en 13.30 en van 15 tot 15.30 uur. Op die momenten zal er geen autoverkeer mogelijk zijn tussen de schoolpoort en de Stuerstraat.