Ga naar de mobiele website
^ Top

Klokken zijn thuis in 't Engels kerkje

RING BELLS NA VERWELKOMINGSTOUR IN ST-GEORGE'S MEMORIAL CHURCH

De klokken kwamen er na een crowdfundingsactie die 226.000 euro opbracht.
Eric Flamand De klokken kwamen er na een crowdfundingsactie die 226.000 euro opbracht.
In Ieper arriveerden acht klokken voor de toren van de Britse Saint-George's Memorial Church. De klokken, die er zijn gekomen na een crowdfundingsactie, maken een soort verwelkomingstoer langs verschillende aan WO I gelinkte plaatsen. In de loop van september worden de zogenaamde 'ring bells' in het ''t Engels kerkje' opgehangen. "Het zijn de enige van hun soort in ons land", klinkt het.

De Saint-George's Memorial Church in de Elverdingestraat in Ieper werd in 1929 gebouwd, maar klokken heeft de herdenkingskerk nooit gehad. In die tijd was er daar immers geen geld voor. Vorig jaar werd in Engeland een crowdfundingsactie opgestart met de bedoeling 226.000 euro te verzamelen. Zo'n bedrag was nodig om acht klokken te maken. Het initiatief werd genomen door Alan Regin van de Engelse Centrale raad van Klokkenluiders. De acht klokken werden vervaardigd in de wereldvermaarde gieterij John Taylor & Co in Loughborough, een plaats in het Engelse graafschap Leicester, ten zuiden van Nottingham. Daar werden ze op 22 augustus op twee vrachtwagens uit WO I geplaatst en vatte de reis naar België aan. Gisteren en vandaag doen de klokken een soort verwelkomingsronde. Zo hielden ze halt op het Tyne Cot Cemetery in Zonnebeke en op Hooge Cemetry om tenslotte de Last Post bij te wonen. Vanavond worden de klokken, waarvan de zwaarste driehonderd kilo weegt, tijdens een speciale ceremonie ingewijd. Ze zullen op de vloer van de kerk worden geplaatst.


"De toren van onze kerk werd gebouwd om de typische Engelse klokken in op te hangen", aldus Gilian Trinder, de vrouwelijke priester van de Anglicaanse kerk. "De zogenaamde 'Ring Bells' worden met een touw en een wiel bediend en draaien over 360 graden. Het zijn de eerste van hun soort in België."

De acht klokken werden vervoerd op vrachtwagens uit WO I.
Eric Flamand De acht klokken werden vervoerd op vrachtwagens uit WO I.

Inzegenen

De klokken worden in de loop van september geïnstalleerd en ze worden op zondag 22 oktober om 11 uur, tijdens een speciale dienst, ingezegend door bisschop Robert Ines. Die dag zullen de klokken dan voor de eerste keer door Engelse klokkenluiders worden bespeeld.

Het gieten van een Ieperse klok in de Britse gieterij.
Eric Flamand Het gieten van een Ieperse klok in de Britse gieterij.

Architect Blomfield

De Saint-George's Memorial Church in Ieper werd opgericht om 500.000 Britse en Commonwealth soldaten te herdenken die het leven lieten tijdens de drie slagen om Ieper. "Ze werd in 1929 gebouwd door architect Reginald Blomfield, die ook de Menenpoort tekende", aldus Gilian Trinder. "Onze kerk is de enige herdenkingskerk die na WO I werd gebouwd. De kerk werd opgericht om de militairen een plek te geven waar ze hun gevallen kameraden konden herdenken, maar ook om een stille plaats te hebben waar men even kon bezinnen. Dat was vooral belangrijk om soldaten die geen graf hebben te herdenken."

De nieuwe thuis voor de klokken: Saint-George's Memorial Church in Ieper.
Eric Flamand De nieuwe thuis voor de klokken: Saint-George's Memorial Church in Ieper.
Meer over


Meld een bug