Klarinetspeler in finale Canvas-programma 'Speel het hard'

Frankie Hardy speelt al 35 jaar klarinet.
Foto Eric Flamand Frankie Hardy speelt al 35 jaar klarinet.
De 44-jarige Frankie Hardy uit Ieper zit in de finale van de wedstrijd 'Speel het hard'. De winnaar daarvan mag het voorprogramma spelen van Thomas Vanderveken, die voor Canvas een jaar lang een muziekstuk instudeerde.

Thomas Vanderveken maakte voor Canvas een reeks over klassieke muziek en daarvoor leerde hij een jaar lang het pianoconcerto van Edvard Grieg spelen. Thomas lanceerde daarbij een oproep naar amateurmuzikanten, die net als hij een stuk instudeerden. Er schreven zich bijna 300 deelnemers in en tien doen nu mee voor een plaats in het voorprogramma van Thomas. Een van hen is de 44-jarige Frankie Hardy uit Ieper. "Ik speel al 35 jaar klarinet, wat toch al een heel tijdje is", aldus Frankie. "Zo'n wedstrijd is een unieke kans voor een amateur-muzikant om solist voor een professioneel symfonisch orkest te spelen. Ik moest niet lang nadenken om mij in te schrijven. Het zal voor mij altijd een beetje een frustratie blijven dat ik na mijn humaniora niet naar het conservatorium ben getrokken. Mijn toenmalige leraar zei dat ik de capaciteit daarvoor had, maar hij gaf mij de raad om toch eerst een ander diploma te behalen. Ik deed echter iets langer dan normaal over mijn studie economie en om dan nog vier jaar verder te studeren, bleek een beetje te veel van het goede."


Ondertussen speelt Frankie in verschillende harmonies en in een orkest. Daarnaast herstelt hij ook klarinetten. Voor de wedstrijd koos de Ieperling voor clarinet concerto no.2 van Carl Maria von Weber. "Het was werken om dat stuk in te studeren, want eenvoudig is het niet", klinkt het nog. "De gemiddelde leeftijd van de finalisten is 18 jaar (lacht), maar ik laat mij niet doen door de jonge gasten. Ik heb 35 jaar moeten wachten op deze kans en wil er dan ook ten volle voor gaan", klinkt het nog.


(CMW)