Irakees schildert vriendin af als IS-strijdster en riskeert nu celstraf

Christophe Maertens
Een in Irak bekende voetbalverslaggever staat in de rechtbank van Ieper terecht voor het belagen van zijn ex-partner. De man postte een gemanipuleerde foto op internet waarbij de vrouw werd afgebeeld als IS-strijdster. 

R.Z. uit Irak kwam in 2015 naar België nadat ze haar vriend R.A.N. had leren kennen via Facebook. De twee knoopten een relatie aan, maar een jaar later liep die al spaak. Vanaf dan ging het van kwaad naar erger. R.A.N. maakte zich volgens het openbaar ministerie onder andere schuldig aan ‘porno revenge’, waarbij hij bezwarende foto’s op het internet heeft geplaatst. Ook verscheen er volgens het slachtoffer een foto van haar waarbij ze werd afgebeeld als IS-strijdster. De foto bleek vervalst te zijn. R.A.N. wijzigde ook het e-mailadres en het paswoord van zijn vriendin en stuurde bezwaarlijke informatie rond. 

Volgens de aanklager eiste de beklaagde per dag tot drie keer toe seks van de vrouw. Als ze weigerde, kreeg ze slaag. Op een bepaald moment vluchtte de vrouw naar de politie, terwijl ze achtervolgd werd door haar vriend. Daarop verbleef ze een tijdje in een opvang, maar ze keerde toch terug naar de man. Ze kon namelijk nergens anders heen. 

Naast feiten tegen zijn partner wordt de man ervan verdacht de Belgische overheid te hebben opgelicht. Hij kreeg OCMW-steun, maar tegelijkertijd zou hij nog hebben bijverdiend als voetbalverslaggever. De beklaagde oefende die job uit in zijn thuisland, maar hij verliet Irak nadat hij zelf bedreigd werd. De Irakees riskeert een celstraf, deels met uitstel. “Alles wat hier gezegd werd, klopt niet”, beweerde de beklaagde in de rechtbank. Zijn raadsman merkte op dat hij zich niet goed kon verdedigen omdat er stukken in het dossier niet waren vertaald. “Daarnaast kan het parket niet bewijzen dat mijn cliënt nog geld heeft verdiend als sportverslaggever, gewoon omdat er een ticket voor een voetbalwedstrijd van Barcelona werd gevonden bij hem thuis.” 

Vonnis op 14 februari. 
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Willem Coopman

    Moeten journalisten dan zelf hun entreeticket betalen???

  • Annick Dekeyser

    Mooi een ticket kopen voor zo’n voetbalwedstrijd op kosten vd gemeenschap.