IFFM werkt voortaan samen met Chinees museum

Het In Flanders Fields Museum (IFFM) heeft een vriendschapsverdrag afgesloten met de 'Shandong Overseas Chinese Association Hall'.

Het Chinese museum, dat nog in opbouw is, zal gewijd zijn aan Chinezen die in het buitenland verbleven en nog verblijven. Daarbij gaat er veel aandacht naar de arbeiders van het 'Chinese Labour Corps', dat tijdens WOI in België en Frankrijk aanwezig was. "Het is dan ook geen toeval dat de overeenkomst getekend werd op vrijdag 9 november, de vooravond van Wapenstilstand", klinkt het bij het IFFM.


"De achtkoppige Chinese delegatie, waaronder een kleindochter van een Chinese arbeider die tijdens WOI in België was, nam eerst deel aan het stoelenproject 'Assembly', waarvoor de Chinezen ook al een mooie Chinese stoel geleverd hadden. Ons museum schonk de Chinezen enkele bodemvondsten, waaronder shrapnelbolletjes, een granaatscherf, wat prikkeldraad en een 'zwijnenstaartje' (paaltjes voor de prikkeldraad aan de loopgraven, red.). Die zullen in China permanent tentoongesteld worden."


Het Chinese museum is gevestigd in Jinan, de hoofdstad van de provincie Shandong, waar 80 procent van de leden van het Chinese Labour Corps vandaan kwam. (CMW)