Herbeluister de gemeenteraadszitting

De gemeenteraadszitting kan je voortaan herbeluisteren.
Stad Ieper De gemeenteraadszitting kan je voortaan herbeluisteren.
In Ieper kan voortaan iedereen de gemeenteraadszitting via een audioverslag herbeluisteren. “Als het op maandagavond gemeenteraad is, staat het audioverslag ten laatste de maandag nadien online op onze website”, klinkt het.

Aanleiding van het initiatief is het nieuw decreet lokaal bestuur, dat op 1 januari 2019 in voege trad. Dat decreet gebiedt dat er naast de klassieke notulen ook een verslag van de raad gemaakt moet worden. Dat verslag kan een audioverslag zijn.

“De notulen van de gemeenteraadszitting vermelden dan nog steeds - zoals verplicht - de argumentatie, de stemming en het besluit, maar niet meer de volledige discussie tijdens de zitting. Die vind je dus wel terug in het audioverslag. Dat audioverslag kan je beluisteren via een webtoepassing van de firma Notubiz. Je kan ofwel de hele zitting beluisteren, ofwel aan de hand van de agenda bepaalde punten of zelfs bepaalde sprekers binnen een agendapunt selecteren. De zitting is doorzoekbaar op trefwoorden die in de titel vermeld zijn”, verduidelijkt de stad. “Zo zal je de letterlijke tussenkomsten van de raadsleden kunnen nagaan. Dit komt de openbaarheid en transparantie van de gemeenteraadszitting ten goede.”

De installatievergadering van 7 januari 2019 is de eerste gemeenteraad waarvan een audioverslag kan worden beluisteren. Tijdens de gemeenteraden van 5 november en 3 december 2018 werd het audiosysteem getest, waardoor ook deze beschikbaar zijn. Meer info via de website van de stad Ieper. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.