Gorkhasoldaten hebben eindelijk eigen monument

Schepen Jef Verschoore en de ambassadeur van Nepal onthullen het beeld.
Foto Flamand Schepen Jef Verschoore en de ambassadeur van Nepal onthullen het beeld.
Met drie maanden vertraging werd gisteren op de vestingen het monument voor de gesneuvelde Gorkhasoldaten ingehuldigd. De oorspronkelijke ceremonie op 27 april werd in extremis uitgesteld door de verwoestende aardbevingen in Nepal.

Gorkhasoldaten waren Nepalese krijgers die ook in de Eerste Wereldoorlog aan de zijde van de geallieerden vochten. Daarom werd de plechtigheid ook bijgewoond door Ram Mani Pokharel, de Nepalese ambassadeur in België. Het monument dat gisteren onthuld werd, kwam er ook dankzij een samenwerking tussen de Nepalese ambassade in Brussel, de stad Ieper en de Commonwealth War Graves Commission.


Eerste schepen Jef Verschoore (CD&V), die zijn speech kort moest onderbreken toen de regen even flink kwam opzetten, betuigde het medeleven van de stad Ieper aan de vele slachtoffers van de aardbevingen in Nepal, eind april. Hij wees ook op het beleid van de stad Ieper om het aantal nieuwe monumenten in het kader van WOI in Ieper te beperken, tenzij het om monumenten gaat die een 'missing link' blootleggen. "En het monument ter ere van de gesneuvelde Gorkhasoldaten voldoet aan die voorwaarde", aldus Jef Verschoore.


Ambassadeur Pokharel noemde het monument een symbool van de eeuwige vredewens van Nepal, het geboorteland van de Boeddha. Hij benadrukte ook dat het monument de goede verstandhouding en de vriendschappelijke relaties tussen de volkeren van België en Nepal verder uit zou diepen en verstevigen. (DBEW)