Gitaarleraar Mattie Archie (37) vervoegt topkoor Scala

Mattie Archie speelt sinds kort mee met Scala.
Mattie Archie Mattie Archie speelt sinds kort mee met Scala.
Ieperling Mattie Archie is sinds kort lid van het orkest van Scala, het meisjeskoor van de gebroeders Kolacny. De dertiger is beroepsgitarist en geeft les aan (jonge) muzikanten. “Ik ben blij dat ik dit op mijn cv kan schrijven, het zal ongetwijfeld deuren openen.” 

Mattie Archie uit Ieper geeft gitaarles aan Dé Academie in Ieper en speelt bij verschillende bands. “Ik leer leerlingen van verschillende leeftijden gitaar spelen. Momenteel sta ik achttien uur per week voor de klas, terwijl ik het een tijdje geleden nog voltijds deed. Door mijn vele andere muzikale bezigheden was dat echter niet meer haalbaar.” 

Sollicitatie

Mattie is dan ook van veel markten thuis. Zo speelde hij vorig maand nog mee met de laatste productie van Bloedend Hart. In april staat een project in Heuvelland rond de oorlog op het programma. Daarnaast maakt de dertiger deel uit van de live partyband SmashDance, die dertig optredens per jaar speelt. “En nu komen de optredens met Scala er nog bij”, lacht Mattie, die bij toeval gehoord had dat de broers Stijn en Steven Kolacny op zoek waren naar een gitarist. “Een van mijn volwassen leerlingen had de vacature zien passeren. ‘Waarom niet?’, dacht ik bij mezelf. Voor mijn sollicitatie wist ik echter pas op het laatste moment wat ik zou moeten doen. Omdat het net zo druk was, heb ik me maar kort kunnen voorbereiden. Even was ik zelfs nog van plan om alles af te bellen, maar gelukkig heb ik dat niet gedaan”, knipoogt Mattie. “Ik ben er gewoon voor gegaan, ik had toch niks te verliezen.” 

Er waren uiteindelijk veertien kandidaten voor de job. “We moesten improviseren op drie nummers van Scala. Na het horen van drie andere kandidaten had ik wel er wel een goed gevoel bij.”

Scala in actie met de broers Steven en Stijn Kolacny.
RV Scala in actie met de broers Steven en Stijn Kolacny.

Deuren openen

Uiteindelijk werd de Ieperling ingelijfd bij het koor. “We hebben nu al enkele optredens achter de rug en het voelt goed aan. Zo speelden we in de kerstvakantie in Tienen en Hasselt, voor zevenhonderd tot duizend toeschouwers. Het klikt goed met de andere muzikanten en ook met de broers Kolacny is het fijn samenwerken. Dat stelt me echt gerust, want mocht ik er een slecht gevoel bij hebben, dan zou ik niet verder doen.” 

Het is nu niet zo dat er plots een druk tourschema op het programma staat voor Mattie. “Scala treedt niet altijd op met al zijn muzikanten. Vaak zijn het gewoon de broers en de koorleden. Daardoor valt alles perfect te combineren. Tijdens een optreden spelen we negentien nummers, waarvan ik de helft moet meespelen. Partituren bestaan niet, je moet de basismelodie zelf op papier zetten”, lacht Mattie, die wel beseft dat deel uitmaken van het orkest van Scala deuren kan openen. “Het is een kleine wereld en vaak moet je het hebben van contacten. Wie weet wat er nog uit de bus valt dankzij Scala.”
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Eddy Cardoen

    Proficiat, super.