Eva Ryde (32) trekt lijst N-VA bij gemeenteraadsverkiezingen

Eva Ryde.
Foto EFW Eva Ryde.
Eva Ryde zal bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 de lijst trekken voor N-VA in Ieper. "Ik heb er lang over moeten nadenken, maar de volledige ploeg staat achter mij", zegt ze.

N-VA Ieper maakte zaterdagavond, na een ledenfeest, bekend dat Eva Ryde de lijsttrekker wordt voor de partij in de Kattenstad. Momenteel is Eva Ryde schepen van Onderwijs, Jeugd, Gezin, Bibliotheek en Dierenwelzijn. Gedacht werd dat kamerlid Jan Vercammen de lijst zou trekken, maar dat blijkt dus niet te kloppen. "Jan heeft altijd gezegd dat zijn ambities eerder op nationaal vlak lagen en dat hij lokaal vooral de partij wou helpen."


Eva Ryde is 32 en zit al 12 jaar in de politiek. "Ik merk dat er bij elke partij gekozen wordt voor wat verjonging. Ook bij bijvoorbeeld CD&V wordt de volgende generatie naar voor geschoven. Ik heb heel veel steun gekregen van de oude rotten in het vak." Ryde werd bij unanimiteit verkozen tot lijsttrekker. "De groep heeft het aan mij gevraagd. Ik heb er lang over nagedacht, maar het was wel belangrijk voor mij dat iedereen achter mij stond. Vooral dat trok mij over de schreef om ervoor te gaan."


N-VA zit momenteel nog in een kartel met CD&V, maar gaf eerder te kennen er bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen alleen voor te gaan. Dat was vooral onder druk van de nationale partijleiding.

11.717 stemmen

Eva Ryde stond in 2012 op de vierde plaats van de kartellijst en haalde toen 1.142 voorkeurstemmen binnen. In 2014 behaalde ze 11.717 voorkeurstemmen bij de verkiezingen voor het Vlaamse Parlement. Eva is moeder van twee kinderen.


(CMW)