Eén ding zo goed als zeker: volgende burgemeester wordt een vrouw

DE LAATSTE STAND VAN ZAKEN IEPER

Katrien, Eva of Emmily: de volgende burgemeester van Ieper wordt wellicht een vrouw. Drie van de vier grootste partijen trekken immers met een vrouwelijke nummer één naar de kiezer. Wie het zal worden, is niet te voorspellen, want één zaak staat vast: het wordt spannend. Omdat CD&V en N-VA deze keer apart naar de kiezer trekken, én omdat Yves Leterme van het toneel verdwenen is, zullen er wellicht verschillende puzzels gemaakt kunnen worden.

Als sinds mensengeheugenis wordt de kattenstad bestuurd door CD&V. Zowel in 2006 en in 2012 deed de partij dat in een kartel met N-VA. In 2006 haalde het kartel 21 van de 33 zetels binnen. Voor de partij liggen de kaarten deze keer helemaal anders. Zo zal het Yves Leterme-effect, dat de vorige keer voor 5.431 stemmen zorgde, niet meer meespelen. Ook andere namen zijn niet meer terug te vinden op de lijst. CD&V legde bovendien geen brokkenvrij parcours af. Eind 2015 maakte Yves Leterme bekend dat hij dan toch niet zijn mandaat als burgemeester zou opnemen. De partij besliste om Jan Durnez verder te laten besturen. Kartelpartner N-VA uitte zijn bezorgdheid. Jan Vercammen van N-VA verkreeg toen het voorzitterschap.

Gerealiseerde projecten

Het kartel heeft de voorbije zes jaar wel enkele mooie projecten gerealiseerd. Zo werd de stationsomgeving vernieuwd en werden tal van werken in de binnenstad begonnen of afgewerkt. Er wordt werk gemaakt van nieuwe sporthallen en er werden kunstgrasvelden aangelegd. Het stadsbestuur lanceerde nieuwe woonprojecten zoals De Meersen en De Vloei en effende de weg voor een nieuw stadsgedeelte in de buurt van het station. Tijdens de afgelopen legislatuur kwam de Vredesstad internationaal in de schijnwerpers met de vele grote plechtigheden in het kader van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog.


CD&V-lijsttrekker Katrien Desomer toonde zich tijdens de campagne heel strijdvaardig en maakt veel kans om de eerste vrouwelijke burgemeester van Ieper te worden. De partij gaat dit keer alleen naar de kiezer, want N-VA blies het kartel op. "Het zou van een politieke luiheid getuigen om als partij geen ambitie te hebben om de burgemeester leveren", zei N-VA-voorzitter Bernard Van Isacker eerder daarover in deze krant. Ook bij N-VA is de kandidaat-burgemeester een vrouw: Eva Ryde (34). "Onze voornaamste ambitie is om een nog grotere verankering te bereiken binnen Ieper en zo meer te wegen op het beleid." De partij gaf te kennen liefst te willen deelnemen aan het stadsbestuur met partijen waarvan het programma deels overlapt met dat van N-VA. "Ook met de CD&V blijft dat mogelijk, waarom niet?"

Samen in de lift

Een andere vrouw die er geen geheim van maakt de stad te willen leiden, is Emmily Talpe van Open Ieper. In 2012 was ze nog goed voor 1.341 stemmen. Met modder naar elkaar gooien doen Talpe en Desomer in ieder geval niet. Dat bleek ook toen ze voor Radio 2 samen op de zetellift in Westouter stapten. "Ik denk dat je net als ik van Ieper een betere stad wil maken", sprak Talpe. Die laatste noemt haar tegenstreefster 'iemand met een enorme dossierkennis die alles tot in de puntjes voorbereid'.


Sp.a heeft met Philip Bolle geen vrouwelijk burgemeesterkandidaat, maar is met vijf zetels wel de grootste oppositiepartij en klaar om mee te besturen. Sp.a nam haar rol als oppositiepartij heel serieus en hoopt dat de kiezer dat heeft opgemerkt. "Voor de toekomst van de stad worden dit bijzonder belangrijke verkiezingen", zegt Bolle. "We verwachten dat CD&V ook bij ons een terugval doet. Het gevolg kan zijn dat een aantal partijen heel dicht bij elkaar zullen staan, en dat zou misschien een moeilijke coalitievorming met zich kunnen meebrengen", klinkt het. "Wie aan een comfortabele 17 zetels geraakt, kan meebesturen. Wij praten met iedereen, maar we moeten een gezonde gemeenschappelijke basis vinden. Ik zou tevreden zijn als we kunnen mee


besturen, maar niet koste wat kost."


Ten slotte kan de kiezer zijn stem ook uitbrengen op Groen en Vlaams Belang. Groen zou kunnen meesurfen op de nationale tendens en zo meer stemmen behalen. Ook Vlaams Belang geeft aan te willen groeien. Groen kan straks zeker mee bepalen hoe het bestuur er zal uitzien. (CMW)