Davy (31) plots overleden aan hartfalen

COLLEGA'S ROUWEN OM VRIJWILLIG BRANDWEERMAN

Vrijwillig brandweerman Davy Boudein (31).
Foto Haezebrouck Vrijwillig brandweerman Davy Boudein (31).
Het Iepers brandweerkorps is in shock. Vrijwillig brandweerman Davy Boudein stierf afgelopen vrijdag onverwacht aan een hartfalen op 31-jarige leeftijd. Ook zijn vader en broer Andy zijn lid van het brandweerkorps.

Vrijwillig brandweerman Davy Boudein (31) voelde zich afgelopen vrijdagavond plots onwel worden en greep meteen naar zijn telefoon. "Hij belde zijn broer Andy die naast vrijwillig brandweerman ook ziekenvervoer doet en wel wat kennis heeft", vertelt postoverste van de brandweer in Ieper Rik Vandekerckhove. "Op zijn beurt verwittigde Andy de hulpdiensten. Davy probeerde ook nog een bericht te sturen, maar dat heeft hij nooit meer kunnen versturen. Ook wij werden iets voor 18 uur opgeroepen om de deur van Davy te openen omdat niemand opendeed. Helaas kwam alle hulp voor onze collega en kameraad te laat. De hulpdiensten hebben er nochtans alles aan gedaan om hem erdoor te krijgen." Davy overleed aan een hartfalen.


"Vrijdagavond zijn we allemaal samengekomen in de vergaderzaal. Voor de collega's die ter plaatse zijn moeten gaan om de deur te openen en nadien vernamen dat het om hun collega ging, hebben we extra psychologische bijstand voorzien. We zijn allemaal enorm geschrokken van dit plotse overlijden van onze dierbare collega", zegt postoverste Rik Vandekerckhove. "Zijn vader en zijn broer Andy waren al langer lid van het brandweerkorps. In december 2014 kwam ook hij erbij. Hij was door iedereen graag gezien en een toegewijd brandweerman. Hij was enorm gemotiveerd en altijd paraat om bij te springen."

Uitvaart kazerne

De uitvaart van Davy gaat zaterdag om 10 uur door in de brandweerkazerne op het Minneplein in Ieper. Dat is nog nooit gebeurd en is ook hoogst uitzonderlijk. "De vraag kwam vanuit de familie en de begrafenisondermer", vertelt Rik. "In de buurt zijn weinig grote zalen om een burgerlijke uitvaart te organiseren. Omdat Davy nog zo jong is, wordt sowieso heel veel volk verwacht. Ik heb de vraag overgemaakt aan de zonecommandant en hij heeft de toestemming gegeven. Het gaat natuurlijk om een actief lid van ons korps, dat maakt een verschil. We hebben zoiets nog nooit eerder gedaan en hopelijk hoeven we dat ook niet meer te doen in de toekomst." Davy was alleenstaand en laat geen kinderen na. Naast vrijwillig brandweerman te zijn, werkte hij ook bij het weefmachinebedrijf Picanol. Ook daar is de verslagenheid groot.

Oudere mensen

"Ik hoor ook dat hij erg graag gezien is in het appartementsgebouw waar hij woonde", vertelt Rik. "Daar hielp hij vaak de oudere mensen en hij was erg behulpzaam naar iedereen toe. We gaan hem allemaal zeer hard missen."