Britse soldaten krijgen na 100 jaar plechtige begrafenis

Militairen uit het Verenigd Koninkrijk leggen één van de kisten neer.
Foto Belga Militairen uit het Verenigd Koninkrijk leggen één van de kisten neer.
Zes Britse soldaten die in de Eerste Wereldoorlog sneuvelden, werden gisteren onder grote belangstelling herbegraven op de militaire begraafplaats Prowse Point in Ploegsteert.

De stoffelijke overschotten werden in 2008 en 2010 gevonden tijdens graafwerken in Komen-Waasten. Op zich is dat niet zo vreemd, gezien er nog altijd 50.000 soldaten uit de Eerste Wereldoorlog vermist zijn in de Westhoek. Wanneer er stoffelijke resten gevonden worden, proberen archeologen aan de hand van uniformen, badges en insignes te achterhalen om wie het gaat. In dit geval bleken twee van de militairen bij de Lancashire Fusiliers te horen. Twee anderen hoorden bij het King's Own Royal Regiment, maar bij de laatste twee kon enkel vastgesteld worden dat het om Britten ging.


Hoe dan ook, gisteren kregen ze een definitieve rustplaats op het Prowse Military Cemetery. De ceremoniële uitvaart kon op behoorlijk wat belangstelling rekenen van voornamelijk Britse oorlogstoeristen.Tijdens de plechtigheid klonk de Last Post en enkele vuursalvo's bij wijze van laatste groet. Afsluitend werd zowel het Britse als Belgische volkslied gespeeld.


(BLI)