Bierwandeling trekt door Ieper

GIDS BART VERMEULEN TOONT WANDELAARS VERDWENEN BROUWERIJEN EN CAFÉS

Deelnemers Rudy, Hugo, Maria en Mia genieten na de wandeling van een fris biertje.
Eric Flamand Deelnemers Rudy, Hugo, Maria en Mia genieten na de wandeling van een fris biertje.
In Ieper heeft zaterdag een try-out plaatsgevonden van de wandeling 'Op stap met een bierverteller'. Het is een van de bierwandelingen die op poten worden gezet in het kader van Tournée Locale, het project rond bierbeleving in de Westhoek. Bierkenner Bart Vermeulen gidste de deelnemers langs verdwenen brouwerijen en cafés.

Zo'n 25 wandelaars lieten zich zaterdag onderdompelen in de geschiedenis van het Ieperse bierbrouwen. De kattenstad kent een rijke biergeschiedenis. In de 17de eeuw waren er maar liefst 29 brouwerijen en stokerijen én een vijftigtal herbergen. Een aantal daarvan verdwenen door de Eerste Wereldoorlog, zo wist bierkenner Bart Vermeulen zaterdag te vertellen. Hij gidste de deelnemers aan de wandeling door de stad en hield halt op plaatsjes waar ooit brouwerijen te vinden waren.

De wandelaars hielden onder meer halt in de Tempelstraat, waar nog overblijfselen van een brouwerij te zien zijn op de daken van de gerenoveerde gebouwen.
Eric Flamand De wandelaars hielden onder meer halt in de Tempelstraat, waar nog overblijfselen van een brouwerij te zien zijn op de daken van de gerenoveerde gebouwen.

Leuke anekdotes

"Drie jaar geleden startte ik als gids in de brouwerij De Kazematten in Ieper", zegt Bart. "Ik ben geen historicus, maar verdiepte me in de Ieperse biergeschiedenis. Ik zocht uit waar al die verdwenen brouwerijen zich bevonden. De meeste van de 29 heb ik gevonden, maar nog niet allemaal. Het verhaal is dus nog niet af."


Tijdens de wandeling worden leuke anekdotes bovengehaald. "Het Ieperse bierverhaal begint met hertog Jan van Bourgondië, beter bekend als Jan Zonder Vrees", weet Bart. "Die schreef op 3 april 1410 een brief naar Ieper. Hij zei dat de stad veel verlies geleden had na een oorlog. Omdat het stadsbestuur op zwart zaad zat, gaf hij aan Ieper een privilege dat er geen taks meer moest worden betaald op bier of wijn."


De wandelaars hielden onder meer halt in de Tempelstraat, waar nog overblijfselen van een brouwerij te zien zijn op de daken van de gerenoveerde gebouwen. De gids verwees naar de brouwerij Central Yperoise, een grote brouwerij die na de oorlog werd opgericht en waarvan de gebouwen achter het station te vinden waren. Alleen het woonhuis van de brouwer blijkt nog te bestaan. In de Boterstraat staat op een voormalig café, waar nu hamburgertent Paul's Boutique te vinden is, het opschrift 'Hier ist in den visscher' te lezen. Op die plek werd na de oorlog een tijdje café gehouden door een Engelsman, het café heette Manchesterhouse. Nadat de uitbater verdween, kreeg de kroeg zijn oude naam terug. Na nog tal van plekken te hebben bezocht, dronken de deelnemers een frisse pint. Afsluiten deden ze met een bezoek aan brouwerij De Kazematten.

De Bierroute afsluiten gebeurt in brouwerij De Kazematten, waar de deelnemers een rondleiding krijgen.
Eric Flamand De Bierroute afsluiten gebeurt in brouwerij De Kazematten, waar de deelnemers een rondleiding krijgen.

Amateurbrouwer

Deelnemer Ives Maddelein (47) uit Ieper had nog wat vragen voor de gids: "Ik ben zelf amateurbrouwer geweest. Ik ben geïnteresseerd in alles wat met bier en brouwerijen te maken heeft", zegt hij. "Ik ben ook geboeid door de Ieperse biergeschiedenis, maar weet dat onze gids Bart, die ik al langer ken, me altijd een stapje voor is. Het is daarom dat ik met mijn partner aan deze wandeling deelneem."


Meer informatie over de wandelingen is te vinden op de websites www.toerismeieper.be en www.toerismewesthoek.be.

Alleen het woonhuis van de brouwer van brouwerij Central Yperoise achter het station blijkt nog recht te staan.
Eric Flamand Alleen het woonhuis van de brouwer van brouwerij Central Yperoise achter het station blijkt nog recht te staan.
In de Boterstraat staat op een voormalig café het opschrift 'Hier ist in den visscher'.
Eric Flamand In de Boterstraat staat op een voormalig café het opschrift 'Hier ist in den visscher'.
Gids Bart Vermeulen deelt zijn kennis.
Eric Flamand Gids Bart Vermeulen deelt zijn kennis.