Bewoners De Sterre keren terug naar flat

30 VAN 37 APPARTEMENTEN OPNIEUW BEWOONBAAR NA BRAND VAN 25 JULI

Monica De Deygere (81) werd naar huis gebracht door haar dochters Rina en Marina.
Henk Deleu Monica De Deygere (81) werd naar huis gebracht door haar dochters Rina en Marina.
De meeste bewoners van residentie De Sterre aan de Narcissenlaan zijn, twee maanden na de verwoestende brand, gisteren kunnen terugkeren naar hun flat. "Ik heb bij kennissen gelogeerd, maar ben toch blij dat ik kan terugkeren. Bang voor een nieuwe brand ben ik niet", zegt Paula Salomez (75).

De brand ontstond op 25 juli accidenteel in een appartement op het gelijkvloers en verspreidde zich razendsnel. Zestien bewoners van De Sterre moesten uit voorzorg worden afgevoerd naar het ziekenhuis. Twee maanden later konden de meeste mensen gisteren terugkeren naar hun flat.


"30 van de 37 appartementen zijn opnieuw bewoonbaar", zegt directeur Peter Pillen van sociale huisvestingsmaatschappij Ons Onderdak tevreden. "Ons doel was om eind september mensen te kunnen laten terugkeren, en dat is gelukt. Alle appartementen en gemeenschappelijke delen zijn langs binnen en buiten gereinigd. Er is extra geïnvesteerd in blusapparaten en brandveilige deuren. De zeven appartementen die nog niet bewoonbaar zijn, waren het zwaarst getroffen. We hopen dat ook die bewoners binnen tien maanden weer naar huis kunnen."

Mariolijn Vandepitte hielp haar moeder Lucienne Verhaeghe verhuizen. Zij moest twee maanden op de zetel slapen.
Henk Deleu Mariolijn Vandepitte hielp haar moeder Lucienne Verhaeghe verhuizen. Zij moest twee maanden op de zetel slapen.

"Weer in eigen bed slapen"

Gisteren verhuisden de mensen die wél al konden terugkeren. Vaak kregen zij hulp van familie. Rina en Marina Wittevrongel uit Ieper vingen hun 81-jarige moeder Monica De Deygere de afgelopen tijd op. "Mama is eerst enkele weken bij mij komen wonen, en daarna enkele weken bij mijn zus Marina. Moeder de volledige periode in huis nemen was te moeilijk, ik heb ook nog een man hé", lacht Rina (57). "We zijn opgelucht dat alles nu weer zijn normale gang zal kunnen gaan. Mama zal ook blij zijn om weer in haar eigen bed te kunnen slapen en naar haar eigen tv te kunnen kijken. Toen ze hoorde dat het een tijdje zou duren vooraleer ze naar haar flat zou kunnen terugkeren, was ze er toch even niet goed van. De dag van de brand had ze zwarte rook gezien. Van de vijfde verdieping is ze, samen met een vriendin, via de trap naar beneden gegaan. Dat moest op de tast, want ze zagen geen steek voor ogen. Via een venster in de kelder zijn ze ontsnapt."

Paula Salomez is blij dat ze weer naar haar flat kan. Die had alleen rookschade.
Henk Deleu Paula Salomez is blij dat ze weer naar haar flat kan. Die had alleen rookschade.

"Niet bang voor nieuwe brand"

Ook Paula Salomez (75) herinnert zich de dag van het drama nog goed. Ze stond aan de Vaart toen de brand uitbrak. "Ik zag dat het begon te branden. Mensen haastten zich naar buiten. Ik ben natuurlijk niet meer binnen geweest. Daags nadien mochten we wel wat spullen gaan ophalen", zegt ze. Paula woont al zes jaar in het appartementsblok. Ze is alleenstaande, maar kreeg hulp van een vriend om alles te verhuizen. "Ik heb de afgelopen maanden bij kennissen gewoond, en dat was heel fijn. Het was een 'eersteklasse' hotel, maar ik ben toch blij dat ik weer naar huis kan keren. Ik heb een leuk appartement op de derde verdieping met een mooi uitzicht. Ik kom van de kust, maar hier is het niet slechter. Ik had geluk, want mijn appartement had alleen rookschade. Voor een nieuwe brand ben ik zeker niet bang. Dat kan altijd en overal gebeuren", aldus Paula.


Lucienne Verhaeghe (84) is een van de eerste bewoners van De Sterre. Ze woont er al veertig jaar. De dame kreeg hulp van haar dochter Mariolijn Vandepitte om alles weer op orde te krijgen. In haar flat was er rook- en waterschade. "Mama heeft een week in het ziekenhuis gelegen en daarna bij mij in Brielen gewoond. Dat ging goed, maar ze moest twee maanden lang beneden in de zetel slapen, omdat ze de trap niet op kon. We zijn dus blij dat ze terug kan naar haar flat. Ik denk dat ik haar nu een weekje met rust laat", lacht Mariolijn.


Urbain Defoor (64) ging niet naar familie, maar werd opgevangen door een vriend. "Ik ben blij dat ik terugkan naar mijn flat, al ruikt het hier nog een beetje naar brand. Hopelijk is die geur snel verdwenen", zegt hij.


"We zijn alle familieleden, kennissen en vrienden die de bewoners hebben opgevangen erg dankbaar", voegt Peter Pillen van Ons Onderdak nog toe.

Urbain Defoor werd de afgelopen maanden opgevangen door een vriend. Ook hij keert graag terug, al is er in zijn flat nog wat geurhinder door de brand.
Henk Deleu Urbain Defoor werd de afgelopen maanden opgevangen door een vriend. Ook hij keert graag terug, al is er in zijn flat nog wat geurhinder door de brand.
Peter Pillen van Ons Onderdak bij residentie De Sterre.
Henk Deleu Peter Pillen van Ons Onderdak bij residentie De Sterre.