Asielzoekers vergeten even hun zorgen

LEERLINGEN HEILIGE FAMILIE BEZORGEN VLUCHTELINGEN ONVERGETELIJKE DAG

De asielzoekers poseren in Ieper, waar ze een dag hun zorgen konden vergeten.
Eric Flamand De asielzoekers poseren in Ieper, waar ze een dag hun zorgen konden vergeten.
De leerlingen van de Heilige Familie uit Ieper hebben 98 vluchtelingen, die sinds enkele weken in Mesen verblijven, een onvergetelijke dag bezorgd. Ze namen deel aan een workshop beeldjes maken, speelden hockey, bezochten het museum Flanders Fields en woonden een speciale Last Post bij.

Het Peace Village Hostel, dat geen boekingen had voor de wintermaanden, bood op eigen initatief zijn faciliteiten aan bij het Rode Kruis en Fedasil om de Syriërs op te vangen.


Simon Louagie, coördinator van de activiteiten voor de tijdelijke bewoners, stapte naar de Heilige Familie van Ieper om samen activiteiten te organiseren voor de vluchtelingen. Zonder aarzelen stemde Matthias Archie, directeur van de Heilige Familie, hier mee in. "Onze school draagt sociale zorg hoog in het vaandel, zowel de leerlingen als de docenten reageerden heel enthousiast."

Aggas Shigyai uit Afghanistan toont het herdenkingsbeeldje dat hij gemaakt heeft.
Eric Flamand Aggas Shigyai uit Afghanistan toont het herdenkingsbeeldje dat hij gemaakt heeft.

Onwennig bij aankomst

Bij hun aankomst in Ieper verliep het contact wat onwennig, maar eens het ijs was gebroken, kon de pret niet meer op.


Acht verschillende nationaliteiten werden samengebracht, waaronder een 50-tal Syriërs. Tijdens een spelletje hockey wordt duidelijk dat er tussen deze mensen, die uit heel diverse oorlogsgebieden komen, toch een sterke verbondenheid is. Een advocaat uit Syrië speelde samen met een automechanieker uit Armenië.


De opa's en oma's in het gezelschap zochten met hun kleinkinderen het kunstatelier van de Heilige Familie op. Daar werden ze ontvangen door docent Pascal Debruyne, meester-drukker Geert Opsomer en de leerlingen van het 6e Beeldende Kunsten, die de mensen er introduceerden in enkele eenvoudige druktechnieken.


Jan Louagie, de vader van initiatiefnemer Simon, geeft Engels in de Heilige Familie. Hij werd ingeschakeld als coördinerende leerkracht. "Onze grootouders zijn zelf vluchtelingen geweest in de Eerste Wereldoorlog en hebben in grote lijnen meegemaakt wat veel van deze mensen in de voorbije maanden hebben ervaren. Het valt op dat ze erg geïnteresseerd zijn in het verhaal van de Grote Oorlog. Er is een zekere verwondering en tegelijk een geruststelling, wanneer ze zien dat het leven zich hier na de oorlog volledig hersteld heeft."

Jonge kunstenaars in spe aan het werk.
Eric Flamand Jonge kunstenaars in spe aan het werk.

Herdenkingsbeeldjes

In het Onthaalcentrum van GoneWest in de Kazematten werd de groep ingeschakeld om herdenkingsbeeldjes te maken. Een van de deelneemsters is Iman Chupaplacva. De jonge Tsjechische bleek verbazend goed Nederlands te spreken. "Ik ben hier naartoe gekomen toen ik elf was en heb school gelopen in Waasmunster. Maar op de dag dat ik achttien werd, moest ik het huis uit en werd ik overgebracht naar een opvangcentrum in Antwerpen, omdat mijn verblijfsvergunning nog steeds niet in orde is. Samen met mijn moeder werd ik na een maand op de bus gezet richting het tijdelijk opvangcentrum in Mesen. We hebben er geen idee van waar we volgende week naartoe moeten, maar de mensen van het Rode Kruis doen er alles aan om ons verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Wij hebben geen enkel moment het gevoel opgesloten te zitten en de sfeer in de vrij heterogene groep asielzoekers is erg gemoedelijk. Er wordt heel wat gelachen en er wordt tot 's avonds laat gedanst."

De asielzoekers in het In Flanders Fields Museum.
Eric Flamand De asielzoekers in het In Flanders Fields Museum.

Grote verbondenheid

Ook Aggas Shigyai werkte aan een herdenkingsbeeldje.


"De verbondenheid met de vluchtelingen uit 1914-1918 is groot", vertelde hij. Drie maanden geleden is hij Afghanistan ontvlucht. Na een zwerftocht doorheen tien landen, langs treinsporen of dwars door het platteland, kwam hij in België terecht. "Eindelijk rust", zuchtte hij. "De situatie was er onhoudbaar geworden en ik heb meerdere malen letterlijk moeten rennen voor mijn leven. In Iran heb ik de hel gezien. Dit is de hemel."


Na de middag werd de groep op sleeptouw genomen doorheen de historische binnenstad, door de leerlingen uit de afdeling Toerisme. Op het programma stond onder meer een bezoek aan de vestingen en, uiteraard, het In Flanders Fields Museum.


Het bezoek aan het museum verliep in kleinere groepjes, onder begeleiding van de mensen van het Rode Kruis. Geen evidentie, want velen onder hen zijn getraumatiseerd. De herinnering aan de gruwel van de oorlog ligt nog vers in het geheugen.


De dag werd afgesloten met een bezoek aan de Last Post. Op het tromgeroffel van de Drumband Heilige Familie trok de groep door de Ieperse binnenstad naar de Menenpoort. Een heel emotioneel moment voor de honderd mensen die, vaak op de vlucht voor geweld, hun land hebben moeten verlaten. Uit respect voor de gesneuvelden van de WO I, werd een spandoek neergelegd, waarop de verschillende vlaggen van de landen van herkomst gedrukt waren.

De leerlingen van de Heilige Familie en de asielzoekers spelen samen hockey.
Eric Flamand De leerlingen van de Heilige Familie en de asielzoekers spelen samen hockey.