50 uur piratenboot: missie geslaagd

RECORDBREKER DONEERT OPBRENGST AAN AMOERLUIPAARDEN VAN BELLEWAERDE

Luid gejuich van de omstaanders tijdens de laatste tien seconden.
Eric Flamand Luid gejuich van de omstaanders tijdens de laatste tien seconden.
Vijftig uren op de piratenboot in Bellewaerde, dat is het nieuwe wereldrecord dat Sam Clauw op zijn naam mag schrijven. Hij verpulverde het vorige record met twee uur. "De gedachte aan mijn zwangere vriendin heeft me doen volhouden", zegt Sam zelf. De opbrengst van de stunt gaat naar de Amoerluipaarden die in juni naar het park komen.

Onder luid gejoel van de aanwezige supporters begon Sam Clauw gisteren om 14.30 uur aan zijn laatste rit op de Piratenboot in Bellewaerde Park. Vijftig uur lang zat hij op de attractie in een poging om het Guinness World Record te breken. "Alles is eigenlijk vlot verlopen", zegt deurwaarder Christophe Vancappel, die de recordpoging heeft bijgewoond. "Natuurlijk moet het record nu nog bevestigd worden door Guinness, maar ik zie niet in dat het nog fout zou kunnen lopen. Hij heeft het ook bijzonder goed gedaan en heeft eigenlijk heel weinig van zijn pauzes opgenomen. In totaal nam hij 124 minuten pauze van de 240 minuten die hij mocht opnemen. Het gevaar bij een langere pauze is dat hij te moe wordt, dus een goede keuze. Voor mij is hij voortaan Sam Piraat."


"De eerste nacht had ik het heel lastig en was het ook bijzonder koud. Gelukkig kreeg ik de tweede nacht een thermisch pak van de mensen van Bellewaerde Park, wat een groot verschil maakte", zegt Sam zelf. "Maar de vermoeidheid was het zwaarst. Ik heb de laatste nacht zitten knikkebollen, gelukkig had ik een van mijn vrienden naast mij om me wakker te houden. Zonder hen was dit nooit gelukt. Ook de gedachte aan mijn zwangere vriendin heeft me er vaak doorgeholpen. Alleen al hoe ik mijn kindje later zou gaan vertellen over mijn wereldrecord, dat houdt je recht op zo'n moment. Het was echt een extra stimulans. Ik verlang nu eigenlijk vooral naar mijn bed. Al zit ik nu nog wel een beetje in de buzz van al dat volk dat mij hier is komen aanmoedigen. Ik heb ook nog steeds het gevoel dat ik op de boot zit. Het is toch een beetje zot om dat vijftig uren vol te houden."


Ook in Bellewaerde Park zijn ze bijzonder trots op de verwezenlijking van Sam. "Als je ziet wat hij hier gedaan heeft, dat is onbeschrijfelijk. Het is bijna topsport. Hij heeft zelfs niet de makkelijkste attractie gekozen, hij kon even goed voor het reuzenrad kiezen. We zijn Sam heel dankbaar, ook voor het ingezamelde geld voor het project rond de uitstervende Amoerluipaarden die in juni naar het park komen."

De blijdschap na de recordpoging was enorm.
Eric Flamand De blijdschap na de recordpoging was enorm.

Geld verdubbeld

"Met het park verdubbelen we sowieso het ingezamelde geld van Sam, dat nu op 1.280,72 euro staat. Maar daar zullen de komende dagen nog wat centen bijkomen via verschillende donaties." Na een warme knuffel van zijn moeder en zwangere vriendin vertrok Sam richting zijn bed, met een ongeloofelijke prestatie en een gloednieuw wereldrecord op zak.