40 maanden geëist voor inbraken in Sparwinkels

Een Kosovaarse vluchteling uit Duitsland en een Nederlandse Joegoslaaf uit Antwerpen. Dat duo stond gisteren voor de rechter in Kortrijk terecht voor negen inbraken in winkels van warenhuisketen Spar, onder meer in Zonnebeke en Ieper. Ze riskeren tot veertig maanden celstraf.

In de nacht van 13 op 14 december vorig jaar drongen Fidan G. (37) en Arsim Z. (47) de Sparwinkel van Kachtem via het dak binnen.


Het alarmsysteem schrikte hen evenwel op en na een achtervolging kon het duo in Ruddervoorde geklist worden.


Verder onderzoek leidde ook naar gelijkaardige inbraken in Sparwinkels in Zonnebeke, Ieper, Meldert, Gijzegem, Herne, Wolvertem, Opwijk en Laakdal.

Voorverkenningen

Er waren camerabeelden, DNA- en schoensporen, een BMW en Ford die steeds opgemerkt werden en ook door de camera's met nummerplaatherkenning opgepikt werden,... Volgens het openbaar ministerie was er sprake van een georganiseerde bende die ook voorverkenningen uitvoerde, aandacht had voor sensoren en alarmsystemen, over de grond sloop tijdens de inbraken,... Vaak hadden de daders het op geld, sigaretten en tabak gemunt.

Soldaat

Fidan G. bleef voor de rechter halsstarrig ontkennen dat hij bij andere inbraken betrokken was. Hij gaf enkel de inbraak in Kachtem toe.


Arsim Z. bekende wel zes inbraken. Hij vocht in ex-Joegoslavië als soldaat tijdens twee oorlogen, groeide op zonder ouders, vluchtte op zijn twintigste en belandde via Duitsland en Nederland uiteindelijk in Antwerpen. "Ik schaam me. Ik heb gevochten voor vrijheid. Ik weet als geen ander wat het betekent om niet vrij te zijn zoals nu", stelde Arsim Z.


Andere mededaders wou het duo tijdens het onderzoek niet ontmaskeren. Beiden vroegen aan de rechter enkel de periode van hun voorhechtenis als effectieve straf op te leggen. De rechter in Kortrijk velt een vonnis op 13 juli. Tot dan blijft het duo in de cel. (LSI)