"Tien jaar gewerkt aan oorlogsroman"

MINNEKE VAN HEULE SCHRIJFT OVER GEWONE IEPERLINGEN TIJDENS WOI

Minneke Van Heule met haar boek 'Het weeskind van Yper'.
Foto Eric Flamand Minneke Van Heule met haar boek 'Het weeskind van Yper'.
Minneke Van Heule heeft de afgelopen tien jaar gewerkt aan een boek over haar thuisstad. In de historische roman 'Het weeskind van Yper' vertelt ze het verhaal van de gewone Ieperlingen tijdens de Eerste Wereldoorlog. "Ik heb dagen in het archief gesleten om inspiratie te halen uit oorlogsdagboeken", vertelt Minneke die ondertussen al 25 jaar in Chicago woont.

Al sinds haar jeugdjaren in de Roesbrugge Dames was Minneke Van Heule gebeten door geschiedenis en historische romans. "Mijn studie geschiedenis na de humaniora was dan ook een evidente keuze", legt Minneke uit. "Maar daar moest ik tal van details leren. De wetenschappelijke benadering van de geschiedenis kon me ook niet echt boeien. Ik wilde meer weten over de persoonlijke verhalen van de mensen. Ik verslond historische romans, tot mijn man tien jaar geleden plots opmerkte dat ik beter zelf eens een boek kon schrijven."

Schrappen

"Tijdens een bezoek aan mijn familie en vrienden in Ieper kreeg ik het idee om het verhaal te vertellen van de Ieperlingen die middenin het oorlogsgeweld tot mei 2015 in de stad bleven. Soldatenromans zijn er al genoeg, maar vreemd genoeg bracht niemand deze kant van het verhaal." Tijdens haar vele bezoeken aan de regio bracht Minneke lange dagen door in het Ieperse archief op zoek naar informatie voor haar boek. "Ik bundelde de beste verhalen, maar zo werd de eerste versie van het boek meer dan 1.000 pagina's. Ik heb het grootste deel van het verhaal geschrapt en probeerde me echt toe te leggen op de basis. Heel wat oorlogsdagboeken, zoals die van zuster Margriet-Marie en pastoos Delaere, zijn een belangrijke inspiratie geweest. Ik heb geen enkele gebeurtenis zelf verzonnen. De hoofdpersonages zijn fictief en hun verhaal ook, maar door hen historische figuren te laten ontmoeten, ontstaat het echte verhaal dat ik altijd al in mijn hoofd had. Het resultaat is iets waar ik toch bijzonder fier op ben."


Hoewel ze al 25 jaar met haar echtgenoot in de Verenigde Staten woont, blijft Minnekes band met Ieper groot.

Duitsers dringen binnen

"Mijn dochter studeert in de VS, dus ik denk niet dat ik naar Ieper terugkeer", vertelt ze. "Maar deze stad is zo mooi. De Ieperlingen kijken er al niet meer van op. Tijdens mijn onderzoek heb ik ook veel ontdekt over de geschiedenis van Ieper. Hopelijk leren de lezers ook nog iets bij. Zo weten veel mensen niet dat de Duitsers een nacht de stad zijn binnengedrongen in oktober 1914."


Minneke wilde in de eerste plaats een boek schrijven dat ze zelf zou willen lezen. "Dat is me wel gelukt. In het Engels schrijven was me te moeilijk, maar misschien komt er wel nog een vertaling."

Vlotte verkoop

Na enkele dagen zijn alle exemplaren in de lokale boekhandel de deur uit. "Blijkbaar zijn heel wat mensen echt benieuwd naar het verhaal van hun stadsgenoten." De roman is te koop in de lokale boekhandels en bij de dienst Toerisme, maar ook via de website www.spring-produkties.be. Het boek kost 19,95 euro.