"Te weinig Vlaams geld voor wegen in Westhoek"

DIKSMUIDS BURGEMEESTER HAALT UIT NAAR MINISTER BEN WEYTS

De werken aan de Dikkebusseweg in Ieper hebben ook vertraging opgelopen.
Henk Deleu De werken aan de Dikkebusseweg in Ieper hebben ook vertraging opgelopen.
Diksmuids burgemeester Lies Laridon (CD&V) was op Radio 1 bijzonder scherp voor het beleid van mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA). "De heraanleg van de Iepersteenweg tussen Woumen en Merkem is opnieuw uitgesteld."

Ze wordt bijgestaan door burgemeester Emmily Talpe (Open Ieper), die dan weer de vertraging van de werken aan de Dikkebusseweg in Ieper hekelt.

"De budgetten van de Vlaamse minister gaan allesbehalve naar de Westhoek. Op de Iepersteenweg zijn al verschillende ongevallen gebeurd. Onder andere door de hoge boordsteen tussen het wegdek en fietspad. Ook in het centrum van Pervijze, dat doorkruist wordt door Vlaamse wegen, is het onveiligheid troef", foetert Laridon.

Burgemeester Lies Laridon.
Benny Proot Burgemeester Lies Laridon.

Heraanleg N8

Vlaams volksvertegenwoordigster Martine Fournier (CD&V) komt met een lijst van de belangrijkste dossiers die vertraging oplopen. "Het belangrijkste project voor de Westhoek is de heraanleg van de N8 tussen Ieper en Veurne. De onteigeningen blijven aanslepen, waardoor de werken niet kunnen starten. De studie voor de heraanleg van de Smissestraat in Klerken is uitgesteld tot 2021. Dan moet je weten dat daar een school gevestigd is. Ook op de zuidwestelijke omleidingsweg in Diksmuide is het wachten omdat de omgevingsvergunning niet werd goedgekeurd. Een deel van het budget is voorzien voor dit jaar, een ander deel pas voor in 2021. Ook de werken aan de Iepersteenweg tussen Woumen en Merkem zijn uitgesteld omdat er geen budget is."

Groter budget

Bij het kabinet van Vlaams minister Ben Weyts ontkennen ze dat er minder geld naar West-Vlaamse projecten vloeit. "Deze legislatuur investeerden we 2,2 miljard euro in wegenwerken in West-Vlaanderen", klinkt het. "Onder minister Crevits was dat 1,8 miljard euro. De N8 is inderdaad belangrijk voor de Westhoek, maar dat project zit op het juiste spoor. De participatieronde is afgerond. Nog dit jaar besteden we de studie aan."

Pas in 2021

Ook burgemeester Emmily Talpe (Open Ieper) klaagt de traagheid in sommige dossiers aan. "Het dossier Dikkebusseweg (tussen de spoorweg en de Frezenbergstraat) heeft inderdaad vertraging opgelopen. Momenteel wordt een plan ontworpen en binnenkort wordt een eerste voorstel voorgelegd aan de buurtbewoners", weet Talpe. "De Vlaamse overheid heeft het budget voor de heraanleg van deze straat echter pas voor 2021 ingepland, maar we zijn alvast vragende partij om de werken vroeger uit te voeren. Maar er start binnenkort een nieuwe legislatuur en dan kan de timing niet gegarandeerd worden", beseft de burgemeester.

Putjes vullen

"Wat de staat van het wegdek betreft, is het zo dat de overheid regelmatig plaatselijke herstellingen uitvoert, maar meer dan putjes vullen, is dat eigenlijk niet. Een grondige heraanleg is dan ook dringend nodig, vooral voor de fietsveiligheid en de zichtbaarheid aan de kruispunten", besluit de Ieperse burgemeester.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Sandy Creupelandt

    Maar trajectcontroles plaatsen voor ons geld af te snoepen kan wel!!!

  • Will Himpe

    Dat is niet moeilijk !!! Antwerpen eerst !!!

  • Willem Coopman

    Groot gelijk hebben beide burgemeesters, de Westhoek zou beter Pesthoek genoemd worden. We vallen steeds in de hoek waar niet in geïnverteerd wordt. Met de laatste NV Antwerpen en Cie-regering is het er niet op verbeterd, integendeel!