Menner en 2 passagiers uit koets geslingerd

Paard wordt opgeschrikt door truck en slaat op hol

Het paard met de koets botste eerst rechts op een boom, waarna het dier een heel eind verder schade aanrichtte aan enkele auto's.
Jelle Houwen Het paard met de koets botste eerst rechts op een boom, waarna het dier een heel eind verder schade aanrichtte aan enkele auto's.
Bij een bizar ongeval zijn woensdag drie gewonden gevallen en twee auto's beschadigd. Toen een vrachtwagen een paard met koets inhaalde, schrok het dier en sloeg op hol. De 82-jarige menner kwam onder de koets terecht, en het paard liep zich vast tussen twee auto's en een tuinmuurtje.

Het ongeluk gebeurde woensdag rond 17 uur op de drukke gewestweg N33, de Torhoutbaan in Ichtegem. O.V., een 82-jarige paardenmenner uit de buurt, was op stap met twee passagiers, de 38-jarige N.C. en een meisje van 13, beiden uit Ichtegem. Ze reden richting Oostende toen het fout ging.


Een vrachtwagen haalde de koets in, waarna het paard schrok en op hol sloeg. Het paard week uit naar rechts en holde rakelings naast een boom. O.V. werd uit de koets geslingerd en kreeg het gevaarte op zich. Hij raakte daarbij zwaargewond maar verkeert niet in levensgevaar. De man herstelt in het ziekenhuis van zijn verwondingen. Met de koets achter zich aan liep het paard langs het fietspad verder waarbij ook N.C. en het meisje uit de koets werden geslingerd. Zij kwamen op het gras terecht en raakten lichtgewond. Het paard stak daarna de weg over in de richting van de woning van S.P. en D.H. Die laatste zag alles gebeuren.

Klem tussen auto

"D. was net thuisgekomen en had zijn vrachtwagen aan de overkant geparkeerd", vertelt vrouw S.P.


"In zijn zijspiegel zag hij het paard in paniek over het fietspad hollen. De auto's erachter hielden allemaal halt. Hij is meteen uitgestapt en zag twee mensen uit de koets geslingerd worden toen het paard naast een boom holde en plots overstak. Hij is midden de straat gaan staan om het verkeer van de andere kant te doen stoppen. Daarna probeerde hij het paard tegen te houden. Het dier draaide plots om en liep recht naar onze geparkeerde Renault Kangoo. De koets sleepte nog steeds achter het dier aan. Dat paard liep zich daarna klem tussen het tuinmuurtje en onze auto. De koets belandde met een grote plof op de motorkap van de wagen. Door de klap is de Renault nog tegen onze Ford Ranger gebotst. Vooral de Kangoo is flink geraakt en zit vol deuken. Er hangen verfsporen van de koets aan, het voorlicht en het raam zijn gebarsten en de voorbumper geraakt. De auto is nogal oud, ik weet niet of ze die nog gaan herstellen. Ze zijn hier snel dat paard komen halen. De stal zit hier wat verderop blijkbaar. Mijn man heeft van het paard nog een stamp gekregen tegen zijn been. Gelukkig zonder veel erg", besluit S.P.


Na het ongeval kwam een ambulance en de politie ter plaatse. Er werd een pv opgesteld. De afhandeling zal tussen de verzekeraars gebeuren. Door het ongeval kon het verkeer op de Torhoutbaan even helemaal niet meer door.