Eerbetoon aan WOI-held

OOK NAKOMELINGEN GESNEUVELDE ADJUDANT AANWEZIG

Leerlingen van de vrije basisschool van Merkem planten papieren madeliefjes bij het monument.
Gudrun Steen Leerlingen van de vrije basisschool van Merkem planten papieren madeliefjes bij het monument.
Gisteren was het precies een eeuw geleden dat adjudant Jean Taymans omkwam tijdens een Duits bombardement bij de Epernonbunker. De gemeente en de kinderen van de basisschool hebben zijn heldendaden gisteren herdacht. Ook de kleindochter van Taymans was aanwezig.

Kleindochter Nadine Taymans - d'Eypernon (70) uit het Brusselse was duidelijk geëmotioneerd toen de kinderen hun vredesboodschap voorlazen. De leerlingen plaatsten ook papieren madeliefjes die ze zelf hadden geschilderd. "Het doet deugd dat de dood van mijn grootvader niet is vergeten", reageerde ze. "Die bewuste ochtend op 28 november 1917 zaten er achttien Belgische soldaten in de bunker toen een Duits bombardement losbarstte. De Belgen werden daarna gevangen genomen, maar mijn grootvader Jean Taymans, toen 34 jaar oud, leidde de tegenaanval. Dat leek te lukken, maar de Duitsers wilden echter van geen wijken weten. Eerst geraakte mijn grootvader gekwetst aan zijn hoofd, daarna brak een kogel zijn schouder en uiteindelijk werd een derde kogel hem fataal. De bunker werd de lucht ingeblazen. Zijn stoffelijk overschot werd nooit teruggevonden. De ineengestorte bunker werd nooit opgeruimd. Onze familie kocht de grond rond de bunker en in 1934 hebben we hier een herinneringsplaat geïnstalleerd. In 1999 hebben we de bunker aan de gemeente geschonken." De naam van de bunker verwijst naar het kleine dorpje Epernon, even voorbij Parijs. Want de bunker werd eerst door de Fransen ingenomen.

De nakomelingen van adjudant Jean Taymans: kleindochter Nadine met haar man Jean-Claude Moureau en hun kleinkinderen Ana, Maria en Juan.
Gudrun Steen De nakomelingen van adjudant Jean Taymans: kleindochter Nadine met haar man Jean-Claude Moureau en hun kleinkinderen Ana, Maria en Juan.

Blijvende herdenkingen

Toerismeschepen Erik Verbeure (CD&V) deelde mee dat er volgend jaar nog herdenkingsplechtigheden volgen. "De Epernonbunker is de enige bunker in het bezit van de gemeente. Recent hebben we nog wegwijzers ernaartoe geplaatst. Half april organiseren we een herdenkingsweekend rond de Slag bij Merkem, met onder meer wandeltochten met gidsen, een tentoonstelling en een boek. In september plannen we dan een herdenking rond de Slag in Klerken en in Houthulst. We leggen het accent daarbij op de Belgische gesneuvelden." In haar toespraak gisteren onderlijnde burgemeester Ann Vansteenkiste (CD&V) het belang van een blijvende herdenking. Ze legde samen met kleindochter Nadine, schepen Erik Verbeure en OCMW-voorzitter Tessa Vandewalle (CD&V) een bloemenkrans neer.

Emotioneel moment

"Mijn grootvader hebben we nooit kunnen begraven omdat zijn lichaam niet is terug gevonden", besloot Nadine. "Elk jaar komen we daarom naar de restanten van de bunker om zijn heldendaden te herdenken. Op 10 december is er ook nog een tentoonstelling daarover in Vleteren. Ik ben Houthulst enorm dankbaar dat de gemeente het initiatief heeft genomen voor deze plechtigheid. Het was een emotioneel moment. Zeker omdat ook onze zoon en kleinkinderen erbij waren."