Zware vervuiling nabij Molenheide

PROVINCIE SCHORST VERGUNNING VAN MESTVERWERKEND BEDRIJF LAVRIJSEN

De vergistingsinstallatie van mestverwerkend Lavrijsen.
Mine Dalemans De vergistingsinstallatie van mestverwerkend Lavrijsen.
De deputatie heeft de milieuvergunning geschorst voor een vergistingsinstallatie van het mestverwerkend bedrijf Lavrijsen omdat het zware effecten op het milieu had. Pittig detail: amper 500 meter verder ligt vakantiepark Molenheide, al zeggen ze daar nog nooit last te hebben ondervonden van hun vervuilende buur.

Uitbater Piet Lavrijsen heeft met het mestverwerkingsbedrijf STORG onder meer vestigingen in Bree en Houthalen-Helchteren. Aan de Peersedijk in Helchteren baat hij een vergistingsinstallatie uit, waarvoor nu de milieuvergunning door de deputatie is geschorst op verzoek van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). De redenen daarvoor zijn alvast niet mals. Naar verluidt zouden eind oktober 2013 allerhande producten vanuit een vergistingstank van Lavrijsen in de omgeving zijn terechtgekomen. Daardoor raakte onder andere de Bolisserbeek zwaar vervuild. Daarnaast werden er in de onmiddellijke omgeving van het bedrijf verhoogde hoeveelheden nitraat in het grondwater zijn waargenomen, zo klinkt het. Er werden dan ook al verschillende processen-verbaal opgesteld door onder meer de Milieu-inspectie en door Agentschap Natuur en Bos.

Op het kaartje kan je duidelijk zien dat het landbouwbedrijf en Park Molenheide slechts een steenworp van elkaar verwijderd zijn.
KOS Op het kaartje kan je duidelijk zien dat het landbouwbedrijf en Park Molenheide slechts een steenworp van elkaar verwijderd zijn.

Onaanvaardbaar

"In het verzoek van de VMM wordt inderdaad aangetoond dat de huidige installatie onaanvaardbare hoge effecten op het leefmilieu uitoefent", zegt gedeputeerde voor Leefmilieu Ludwig Vandenhove (sp.a). "Bovendien heeft het bedrijf de productie onvoldoende onder controle. Tot slot is de capaciteit van de gebouwde installatie voor de helft niet vergund. Tijdens een hoorzitting had de uitbater zich nochtans verweerd tegen een mogelijke schorsing en beloofde hij een aantal aanpassingen door te voeren. Die zijn tot op heden niet gebeurd. Bij een eerste overtreding kunnen we in sommige zaken al eens iets door de vingers zien maar in dit geval hadden we geen andere keuze dan onmiddellijk op te treden. Dat werd ons ook door de VMM gevraagd want naast de veroorzaakte is ook de nog verwachte schade dermate groot."


Bij het nabijgelegen vakantiepark Molenheide zijn ze nog niet op de hoogte van de beslissing, maar laten ze verstaan nooit hinder ondervonden te hebben van het bedrijf. Burgemeester van Houthalen-Helchteren Alain Yzermans (sp.a) laat ook nog weten met de gemeentelijke diensten de zaak verder op de voet te volgen.


De uitbater zelf wil voorlopig enkel kort reageren. "Ik heb officieel nog geen weet van de beslissing en zal dan ook bekijken wat te doen zodra ik meer weet", zegt Piet Lavrijsen. Over de aanklachten van vervuiling wenst men bij het bedrijf ook geen uitspraken te doen. Lavrijsen kan de schorsing alvast nog in beroep aanvechten bij Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V).