Van 'dierenhater' tot 'hang hem op'

BURGEMEESTER KRIJGT DREIGMAILS NA JACHT OP EVERS

Burgemeester Dalemans poseerde na de drijfjacht van vorige maand voor deze foto. Iets wat bij enkele mensen in het verkeerde keelgat schoot.
Archief MD Burgemeester Dalemans poseerde na de drijfjacht van vorige maand voor deze foto. Iets wat bij enkele mensen in het verkeerde keelgat schoot.
Burgemeester Jan Dalemans (HE) heeft sinds de drijfjacht op evers van vorige maand al zo'n veertien dreigmails ontvangen, met soms harde verwensingen en dreigementen. De politie raadt hem aan om niet op de heisa in te gaan. "Ik zal de drijfjachten van komend weekend bezoeken, maar poseren voor een foto doe ik nooit meer", zegt Dalemans.

De drijfjacht van vorige maand in Hechtel-Eksel laat bij burgemeester Jan Dalemans een bittere nasmaak achter, en niet omdat er vijftig everzwijnen werden geschoten. Hij heeft sinds de jacht een pak bedreigingen ontvangen. "Voornamelijk via mail én via Facebook", vertelt Dalemans. De burgemeester poseerde tijdens de jacht tussen de geschoten kadavers, wat bij heel wat mensen in het verkeerde keelgat schoot. "Maar ik word afgeschilderd als een dierenbeul. In sommige berichten verwensen ze mij, ik zal herinnerd worden als 'een dierenhater' en dat het om 'barbaarse feiten' gaat. Een dag later vroeg die bewuste persoon mij of ik mijn messen al had gescherpt om weer dieren te gaan doden."

Hakenkruizen

In totaal gaat het om zeker veertien berichten of mails waarbij de burgemeester persoonlijk wordt aangevallen of verwensingen krijgt. Zo doken er ook beelden op van oude foto's waarbij Dalemans gezicht bewerkt werd met hakenkruizen. "Het toppunt is één persoon die vond dat ze mij in een boom moesten ophangen aan mijn geslachtsdelen." Dalemans stapte naar de politie, die een dossier samenstelt. Maar de burgemeester hoopt vooral dat de heisa overwaait. "Ik begrijp dat veel mensen dierenliefhebbers zijn, en ik heb zélf echt niets tegen everzwijnen. Maar ze zijn nu eenmaal met te veel, en dan moet het probleem aangepakt worden. Dat gaat nu eenmaal alleen via de jacht. Jagers houden het wildbestand in evenwicht."

Ook positieve reacties

De burgemeester kreeg ook veel positieve reacties, en dan vooral voor het feit dat hij actie onderneemt. "Natuurlijk doe ik dat, ik sta in voor de veiligheid van mijn burgers. We moeten absoluut vermijden dat die dieren binnenkort de woonkamers van onze inwoners binnenstormen. En ja, dat kan écht gebeuren."


Komend weekend staan zowel zaterdag als zondag opnieuw twee drijfjachten gepland aan weerszijden van de Kamperbaan tussen Hechtel en Leopoldsburg. "Die zullen gewoon zoals gepland plaatsvinden. Ik zal ook een bezoek brengen aan de site, maar poseren zal ik zéker niet meer doen", besluit de burgemeester.