Plasticverwerker levert kunst af

ECO-OH! BOUWT VOOR KOEN VANMECHELEN CREATIE VOOR BIËNNALE VENETIË

Twee boomstammen komen in spiegelbeeld tegenover elkaar te staan.
Maria De La Cruz Twee boomstammen komen in spiegelbeeld tegenover elkaar te staan.
Werknemers van het bedrijf ECO-oh! hebben tot afgelopen nacht de laatste hand gelegd aan het kunstwerk van Koen Vanmechelen dat vanaf 13 mei in Venetië te bewonderen is. In het kunstwerk is achthonderd kilogram gerecycleerd plastic verwerkt. Daarvoor hebben honderd mensen een jaar moeten sparen.

In Venetië vindt vanaf 13 mei gedurende enkele maanden de 57ste Biënnale plaats. Kunstenaar Koen Vanmechelen heeft de eer om met zijn kunstwerk 'Protected Paradise' ons land te vertegenwoordigen. Een kunstwerk van alles samen ongeveer 40 ton bestaande uit onder meer een marmeren ei (12 ton), een uit de kluiten gewassen bronzen kippenpoot, twee boomstammen, een ei van fiberglas, gebroken glas, en een grote kooi opgebouwd uit gerecycleerde gemengde plastics. Plastic afkomstig van onder meer speelgoed, botervlootjes, yoghurtpotjes. Het werk zal in de tuin van Palazzo Franchetti komen te staan, direct naast het Canal Grande, aan de Accademia Brug waar jaarlijks negen miljoen toeristen passeren. "De kooi staat symbool voor de contradictie van een beschermd paradijs, want we kunnen het milieu niet beschermen zonder ook huishoudelijke plastics optimaal te recycleren", zegt de kunstenaar zelf.

Een schets van het kunstwerk. Zo wordt het in Venetië in elkaar gezet.
Maria De La Cruz Een schets van het kunstwerk. Zo wordt het in Venetië in elkaar gezet.

Uitdaging

Zaakvoerder van ECO-oh! Koen Verhaert is al lange tijd bevriend met de kunstenaar. Hij is zelf ook kunstliefhebber. Het is wel de eerste keer dat ze de handen in elkaar geslagen hebben. "En met enige trots", lacht Koen Verhaert. "Het was voor ons ook een hele uitdaging. Normaal maken we kunststofpaletten, compostbakken, banken, tafels of dergelijke. Zeg maar de 'normale' profielen. Nu moesten we op zoek naar een profiel voor een grote kooi dat toch enige draagkracht heeft. Je moet dus als bedrijf buiten je eigen 'comfort-zone' treden. Maar het is toch gelukt. We zijn er wel een samenwerking voor aangegaan met Bekaert om het ietwat met staal te verstevigen. Door de samenwerking hebben we ook weer nieuwe ontdekkingen gedaan en kunnen we weer andere profielen maken."

Een kippenpoot van 4 meter hoog.
Maria De La Cruz Een kippenpoot van 4 meter hoog.

Inspiratie

Tot gisteravond laat zijn medewerkers van het bedrijf bezig geweest het kunstwerk in elkaar te steken. "Morgen (vandaag, nvdr) vertrekt de constructie naar Italië. Alles wordt op drie vrachtwagens geladen. Vanaf maandag start de opbouw. Ook daar zullen mensen van ons heel de week in de weer zijn. Koen Vanmechelen zal er dan ook bij zijn. Momenteel zit hij in Denemarken. Twee medewerkers van hem hebben de werken in de gaten gehouden met onder andere een drone. Het moest perfect zijn. Voor ons is het ook wel belangrijk dat we kunnen meewerken aan dit project. En kunnen we duidelijk maken dat je met afval ook nog heel wat andere dingen kan realiseren. Wij zien dit vooral als inspiratie. En persoonlijk als kunstliefhebber is het ook genieten om hieraan te mogen meewerken. Het geeft ons alleen maar meer inspiratie."


Eco-ho! werd in 1989 opgericht in Houthalen en heeft ondertussen ook een vestiging in Laakdal. Er werken 44 mensen. Per jaar wordt er vijftienduizend kilogram plastic verwerkt.

Een ei van 2,40 m op 1,80 m.
Maria De La Cruz Een ei van 2,40 m op 1,80 m.